FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed u Budimpešti za veća prava manjina, uključivši hrvatsku

ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Pripadnici nacionalnih manjina koježive u Mađarskoj organizirali su u petak poslije podne prosvjed predmađarskim parlamentom kojim nastoje izboriti veća prava manjinskihzajednica u političkom i društvenom životu te zemlje.
ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Pripadnici nacionalnih manjina koje žive u Mađarskoj organizirali su u petak poslije podne prosvjed pred mađarskim parlamentom kojim nastoje izboriti veća prava manjinskih zajednica u političkom i društvenom životu te zemlje.

Predstavnici manjinskih zajednica Hrvata, Slovaka, Ukrajinaca, Slovenaca i Srba svoje su zahtjeve uobličili u peticiju u osam točaka za predsjednicu parlamenta Katalin Szili.

Prema riječima predsjednika Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Mije Karagića, u organizaciji prosvjeda nije sudjelovala državna samouprava ijedne manjine, već su ga pokrenule slovačke građanske kulturne udruge u Mađarskoj.

Načelno te zahtjeve, uobličene u osam točaka, treba podržati, jer će se poboljšati uvjeti života i rada manjinskih zajednica, rekao je Karagić.

Peticijom se od mađarskih vlasti traži omogućavanje da u parlament uđu zastupnici nacionalnih manjina, zahtijeva se potpora za manjinske programe u elektroničkim medijima, ali i za tiskanje tjednika na manjinskim jezicima.

Manjine bi željele dobiti i radijsku frekvenciju na razini države, htjeli bi osigurati novčanu potporu za održavanje bogoslužja na jezicima manjina, a od države traže i da manjinskim školama u Mađarskoj osigura prijeko potrebne udžbenike, čiji drastičan manjak već prijeti rušenjem školskog sustava (među ostalim) i Hrvata u toj zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙