FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra obilježavanje Međunarodnog dana invalida - središnja manifestacija u Karlovcu

ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Središnja proslava ovogodišnjegMeđunarodnog dana invalida, 3. prosinca, održat će se sutra u Karlovcuna manifestaciji "Podsjećamo-upozoravamo", tijekom koje će sudioniciudruga invalida iz cijele Hrvatske upozoriti javnost na probleme skojima se susreće oko 430.000 hrvatskih građana.
ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Središnja proslava ovogodišnjeg Međunarodnog dana invalida, 3. prosinca, održat će se sutra u Karlovcu na manifestaciji "Podsjećamo-upozoravamo", tijekom koje će sudionici udruga invalida iz cijele Hrvatske upozoriti javnost na probleme s kojima se susreće oko 430.000 hrvatskih građana.

Po zadnjem popisu stanovništva, osobe s invaliditetom čine oko deset posto stanovništva Hrvatske, a pribroje li se tomu članovi njihovih obitelji, broj osoba povezanih s poteškoćama koje donosi invalidnost barem je trostruko veći.

Osobe s invaliditetom i posebnim potrebama uvijek ističu kako od države i društva ne traže socijalnu pomoć i sažaljenje već poštivanje osnovnih ljudskih prava, kao što su pravo na pristup svim ustanovama bez arhitektonskih barijera, školovanje u redovnom sustavu obrazovanja iz kojega su dosad bili najčešće isključeni, te pravo na zapošljavanje.

Na sutrašnjoj manifestaciji u Karlovcu sudionici iz gotovo 300 udruga formirat će povorku koja će krenuti kroz grad ukazujući na građevinske barijere koje invalidima priječe pristup javnim ustanova.

Povorku će predvoditi potpredsjednica Vlade i predsjednice Vladina Povjerenstva za osobe s invaliditetom Jadranke Kosor, koja je ujedno i pokroviteljica manifestacije u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH).

Sudionicima skupa pridružit će se u prigodnom programu i putnici vlaka koji ujutro stiže iz Zagreba, a čija će četiri vagona biti velika modna pista s modelima kreatorice Matije Vujice. Riječ je o završnici humanitarne akcije Matije Vujice za Centar za rehabilitaciju osoba s oštećenjima u razvoju "Fra Ante Sekelez" u Vrlici.

Uloge manekenki preuzet će dvadesetak žena iz hrvatskog javnog života među kojima su ministrice Vesna Škare Ožbolt, Kolinda Grabar Kitarović, glumice Anja Šovagović i Ana Karić, televizijska urednica Hloverka Novak-Srzić, voditeljica Danijela Trbović i druge.

Govoreći o rezultatima u poboljšanju položaja osoba s invaliditetom u zadnjih nekoliko godina, predsjednik SOIH-a Zorislav Bobuš ocijenio je da su najveći pomaci postignuti u pristupačnosti građevina i prometnica invalidima, ali još uvijek je problem njihovo zapošljavanje.

Od ukupno 70 mjera propisanih Nacionalnom strategijom za osobe s invaliditetom, preko 50 posto ih se u nepune tri godine počelo provoditi, od čega je 12 potpuno provedeno, dok se Zakon o zapošljavanju i rehabilitaciji ne provodi jer za njega nisu doneseni provedbeni akti, ističe Bobuš.

Najpozitivnijim rezultatom predsjednica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida Mirjana Dobranović smatra donošenje Zakona o gradnji koji propisuje obvezu prilagodbe objekata invalidima, ali je napomenula da još treba raditi na izjednačavanju prava svih invalida s obzirom na vrstu oštećenja.

"Nedopustivo je i neljudski da se za jednaki gubitak noge dobivaju različiti postoci invalidnosti i različita prava", dodaje Dobranović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙