FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opatija: završio simpozij o osobama s invaliditetom

OPATIJA,5. studenoga 2005.(Hina) - Hrvatska u organizaciji života osobas invaliditetom prednjači među zemljama u regiji koje još nisu članiceEuropske unije (EU) pa čak daje pozitivan primjer zemljama EU-a,ocijenio je danas na završetku 10. Hrvatskog simpozija o osobama sinvaliditetom predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetomHrvatske Zorislav Bobuš.
OPATIJA,5. studenoga 2005.(Hina) - Hrvatska u organizaciji života osoba s invaliditetom prednjači među zemljama u regiji koje još nisu članice Europske unije (EU) pa čak daje pozitivan primjer zemljama EU-a, ocijenio je danas na završetku 10. Hrvatskog simpozija o osobama s invaliditetom predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš.

Na dvodnevnom simpoziju "Od standardnih pravila do konvencije UN - poštujući različitosti i jednakost osoba s invaliditetom kao ljudsko pravo" sudjelovalo je oko 300 domaćih i inozemnih sudionika, osoba s invaliditetom, stručnjaka u tom području te predstavnika nacionalnih i svjetskih saveza osoba s invaliditetom.

Bobuš je kazao da je, po mišljenju sudionika skupa, hrvatska krovna zajednica ostvarila bolje rezultate od nekih zemalja EU-a, te je prva u Europi prevela i analizirala nacrt Konvencije UN-a o zaštiti i promicanju prava i dostojanstva osoba s invaliditetom.

Na skupu je istaknuto da je Nacionalna strategija o izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom, koju je Sabor usvojio za razdoblje od 2003. do 2006. godine, jedinstveni dokument koji je objedinio standardna pravila Ujedinjenih naroda za unaprjeđenje kvalitete življenja osoba s invaliditetom.

Bobuš je naglasio da će najveći doprinos simpozija biti definiranje odrednica za pripremu nove Nacionalne strategije za razdoblje od 2007. do 2010.

Također su predstavljeni Vladini projekti za unaprjeđenje kakvoće života osoba s invaliditetom, kao što je izrada školskih udžbenika na Brailleovu pismu, zapošljavanje gluhih žena i projekt pod nazivom "Pristupačna Hrvatska".

Na temelju tog projekta Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti je lani s 1,5 milijuna kuna sufinanciralo projekte arhitektonske pristupačnosti u više gradova koji će se ostvarivati do 2008. a, ako treba, i nakon tog razdoblja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙