FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

80 godina Pučkog otvorenog učilišta u Splitu

SPLIT,1. prosinca 2005.(Hina) - Pučko otvoreno učilište u Splitu (POUS)večeras je priredbom u Kinoteci Zlatna vrata svečano proslavilo 80.obljetnicu djelovanja.
SPLIT,1. prosinca 2005.(Hina) - Pučko otvoreno učilište u Splitu (POUS) večeras je priredbom u Kinoteci Zlatna vrata svečano proslavilo 80. obljetnicu djelovanja.

U programu su sudjelovali nekadašnji članovi Tribine i Scene mladih, među kojima i operna pjevačica Sanja Erceg Vrekalo, klapa Iskon, šansonjer Darko Matičević i drugi.

Ravnatelj POUS-a Jozo Katić podsjetio je kako je ta ustanova utemeljena 1925. godine na inicijativu skupine splitskih intelektualaca koji su pučanima toga grada željeli približiti znanje i učenje po uzoru na druge europske gradove "radi upotpunjavanja njihove nepotpune ili nikakve naobrazbe".

POUS je, naglasio je ravnatelj Katić, mijenjajući svoj ustroj i koncepciju rada, nazivavši se pučkim, radničkim, narodnim učilištem, pa opet pučkim, ostavio neizbrisiv trag u gradu i na njegovim stanovnicima djelujući punih osamdeset godina, prosvjetljujući hrvatski puk te postavši ustanova koja je dio kulturnog identiteta i obrazovne ponude grada Splita.

Budućnost POUS-a, poručio je, temelji se na koncepciji cjeloživotnog učenja, toliko potrebnog u suvremenim odnosima i radu, posebno u svjetlu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, ali i sveprisutne globalizacije. Učenje, potreba i obveza suvremenog čovjeka, danas je postalo važno kao zdravlje, zaštita okoliša i mir, zaključio je, zahvalivši svima koji podržavaju djelovanje ove ustanove.

Na svečanosti su uručena priznanja zaslužnim djelatnicima i suradnicima, a primili su ih voditeljica Tribine mladih Milka Barač, suradnica Scene mladih Anka Glavina Kovačić, voditeljica Kinoteke Zlatna vrata Jasna Pervan i Josip Zoković za 40 godina predanog rada u ustanovi.

Zahvalnice su dodijeljene splitskom Poglavarstvu, Hrvatskoj zajednici pučkih otvorenih učilišta, ministarstvima kulture i znanosti, obrazovanja i športa, splitskom Brodogradilištu, Zavodu za zapošljavanje i Vatrogasnoj zajednici za pomoć i doprinos razvitku djelatnosti te ustanove.

U ime Hrvatske zajednice pučkih otvorenih učilišta Nevenka Kobal ravnatelju Katiću uručila je Povelju za razvoj učenja odraslih i kulturu.

Na svečanosti je predstavljena i knjiga "Spomenica POUS-a" koju je uredila Hicela Ivon, u kojoj je na pregledan način sažeta cjelokupna povijest djelovanja.

PUOS nudi osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, školu stranih jezika i informatike te stručno osposobljavanje i usavršavanje, prekvalifikaciju... Kulturnu ponudu grada obogaćuje Kinotekom Zlatna vrata i brojnim izložbama, radionicama, seminarima, tečajevima, tribinama te drugim scenskim i kulturnim događanjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙