FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

170 godina "Narodnih novina"

ZAGREB, 25. studenoga 2005. (Hina) - Glasnogovornik "Narodnih novina"Ivan Bekavac izjavio je kako će se središnja proslava 170. obljetnicekontinuiranoga izlaženja tog najstarijeg lista u Hrvatskoj obilježiti6. prosinca u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) i Hrvatskomnarodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu.
ZAGREB, 25. studenoga 2005. (Hina) - Glasnogovornik "Narodnih novina" Ivan Bekavac izjavio je kako će se središnja proslava 170. obljetnice kontinuiranoga izlaženja tog najstarijeg lista u Hrvatskoj obilježiti 6. prosinca u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) i Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu.

Tom će prigodom javnosti biti predstavljen "Zbornik o 170. obljetnici neprekinuta izlaženja Narodnih novina", napomenuo je Bekavac dodavši kako će reprint prvoga broja lista i književnoga priloga "Danice", u kojemu je bila objavljena pjesma Antuna Mihanovića "Horvatska domovina", biti uručeni NSK-u.

"U Europi nema puno novina s takvim kontinuitetom", ocijenio je Bekavac dodavši kako su Narodne novine odigrale odlučujuću ulogu u razvoju hrvatskoga jezika. U novinama su surađivali mnogi hrvatski književnici od njihova pokretača Ljudevita Gaja, Ante Starčevića, Antuna Gustava Matoša do današnjeg barda hrvatskog pjesništva Dragutina Tadijanovića, rekao je.

List "Narodne novine" pokrenuo je na hrvatskoj kajkavštini 1835. Ljudevit Gaj pod imenom "Novine horvatszke". Od 1836. do 1843. izlaze kao "Ilirske narodne novine" na štokavštini. Nakon toga prvi put izlaze kao "Narodne novine". Gaj im je urednik u razdoblju od 1835. do 1872. Književni prilog "Danica" izlazio je od 1835. do 1849., a bio je politički glasnik i popularizator ilirskog pokreta. "Narodne novine" postale su 1850. službenim listom, a kao takve i danas izlaze.

"Narodne novine" izlaze tri puta tjedno, tiskaju se u vlastitoj tiskari, a u internetskoj bazi raspolažu s milijun i tristo tisuća pospremljenih dokumenata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙