FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

120. obljetnica Hrvatskog prirodoslovnog društva

ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski književnik Eugen Kumičićprvi je član koji je uplatio članarinu Hrvatskom prirodoslovnomdruštvu (HPD) koje će krajem prosinca proslaviti 120 godinapostojanja, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u povoduvelikog jubileja Društva njegov predsjednik Nikola Ljubešić.
ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski književnik Eugen Kumičić prvi je član koji je uplatio članarinu Hrvatskom prirodoslovnom društvu (HPD) koje će krajem prosinca proslaviti 120 godina postojanja, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u povodu velikog jubileja Društva njegov predsjednik Nikola Ljubešić.

Po njegovim riječima, u članstvu Društva bili su mnogi znanstvenici svjetskog glasa, među kojima i akademik Miroslav Radman.

HPD je 27. prosinca 1885. kao Hrvatsko naravnoslovno društvo osnovao Spiridon Brusina po uzoru na društva u zemljama razvijenog svijeta u svrhu širenja znanstvenih spoznaja i razvoja prirodnih znanosti u Hrvatskoj.

Društvo je 1886. pokrenulo znanstveni časopis "Glasnik Hrvatskog naravnoslovnog društva", koje pod nazivom "Periodicum biologorum" izlazi i danas.

Društvo je utemeljitelj Zvjezdarnice na zagrebačkom Popovu tornju, a od 1911. izdaje popularni mjesečnik "Priroda". Pokrenulo je i nekoliko vlastitih knjižnica, a od 1914. sudjeluje u akcijama zaštite okoliša.

U okviru obrazovnih programa Društvo je osnovalo pokret "Znanost mladima" kako bi se osnovnoškolci i srednjoškolci mogli upoznati s osnovama znanstvenog rada.

HPD djeluje danas kao krovna udruga 30 hrvatskih prirodnoznanstvenih udruga i nastoji organizirati i koordinirati članice u rješavanju zajedničkih problema.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙