FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Izvješće o radu HZMO-a za 2004.

ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - O izvješću o radu Hrvatskog zavodaza mirovinsko osiguranje (HZMO) za 2004. raspravljali su danaszastupnici u Hrvatskom saboru, ocjenjujući kako je izvješće uglavnomdobro, ali da je stanje u mirovinskom sustavu katastrofalno.
ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - O izvješću o radu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) za 2004. raspravljali su danas zastupnici u Hrvatskom saboru, ocjenjujući kako je izvješće uglavnom dobro, ali da je stanje u mirovinskom sustavu katastrofalno.

"Cijeli sustav je na staklenim nogama", ocijenio je Pero Kovačević (HSP), dodajući, kako je odnos umirovljenika i nezaposlenih prema zaposlenima gotovo 1:1, te da je prosječna mirovina za 2004. godinu iznosila 41,80 posto u odnosu na prosječnu plaću. Osim što su iznosi mirovine niski u odnosu na plaće još nema ni izračuna oko povratka duga i nadoknade umirovljenicima", naveo je.

"Izvješće HZMO-a daje sliku bijede najvećega broja umirovljenika", smatra Ljubica Lalić iz HSS-a, koji će kao i HSP, to izvješće samo primiti na znanje. U HSS-u smatraju da je moguće povećati prihode od doprinosa, ponajprije povećanom kontrolom, odnosno suzbijanjem crnoga tržišta rada.

Zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja je ocijenio kako je izvješće "tehnički precizno i prihvatljivo", ali se bavi posljedicama, a ne analizom uzroka, te upozorio da je udio mirovinskih prava lagano palo u 2004. godini.

Smatra da je HZMO više od tehničkoga servisa državne riznice i da bi trebao imati ulogu predlagača mirovinskih sustava. Zauzeo se da u 2005. godini, u izvješću HZMO-a bude i ocjena mirovinske reforme, te elaboracija utjecaja otpremnina na povećanje broja budućih umirovljenika, gdje su, smatra, oštećeni i budući korisnici mirovine, a i država.

"Izvješće je sjajno, a stanje u sustavu katastrofalno", smatra Damir Kain iz IDS-a i ocjenjuje da mirovinske sustave može spasiti jedino zapošljavanje. Naveo je da ćemo politiku u kojoj se novac od privatizacije koristi za potrošnju na kraju skupo platiti.

Poznato je da je stanje mirovinskog sustava katastrofalno, ali u panici su oni koji su danas na kraju radnog vijeka, jer ne znaju što ih očekuje, upozorio je Nikola Vuljanić iz HNS-a, te dodao, kako HNS izvješće neće prihvatiti.

Zdenka Babić-Petričević (HDZ) je podsjetila na problematiku umirovljenika prognanika, odnosno useljenika iz Bosne i Hercegovine i Vojvodine, koji su mirovinu stekli u zemljama bivše SFRJ, a danas su hrvatski državljani.

Ravnatelj HZMO-a Mile Rukavina je ustvrdio da Zavod ima svoje slabosti i poznat je po tromosti, ali to nastoje otkloniti, kako bi preustrojem HZMO postao moderna javna ustanova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙