FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: rast industrijske proizvodnje i robne razmjene

OSIJEK, 1. prosinca 2005. (Hina) - Na području Osječko-baranjskežupanije u prvih devet mjeseci ove godine industrijska proizvodnjabilježi rast od 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, aočekuje se da bi do kraja godine povećanje moglo iznositi 5 posto tetako dosegnuti prosjek RH, istaknuto je, uz ostalo, na današnjojsjednici Gospodarskog vijeća osječke Županijske komore.
OSIJEK, 1. prosinca 2005. (Hina) - Na području Osječko-baranjske županije u prvih devet mjeseci ove godine industrijska proizvodnja bilježi rast od 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a očekuje se da bi do kraja godine povećanje moglo iznositi 5 posto te tako dosegnuti prosjek RH, istaknuto je, uz ostalo, na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća osječke Županijske komore.

Predsjednik osječke Komore Zoran Kovačević izvijestio ja kako je 13 djelatnosti u tome razdoblju zabilježilo rast proizvodnje, među kojima prerađivačka industrija te proizvodnja hrane i pića, dok su manji obujam proizvodnje, pored ostalih, ostvarili tekstilna industrija, prerada drveta te proizvodnja metala.

Gospodarstvo ove županije u prvih devet mjeseci ove godine ostvarilo je ukupnu robnu razmjenu s inozemstvom od 733 milijuna dolara, što je za 27 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Izvezeno je roba za 402 milijuna dolara, dok je uvoz iznosio 330 milijuna dolara, pa je u robnoj razmjeni s inozemstvom ostvaren suficit od 72 milijuna dolara, koji je za 5 posto manji nego u prvih devet mjeseci 2004. godine.

Više od 76 posto vanjsko-trgovinske razmjene ostvaruje se sa zemljama Europske unije, a najintenzivnija he robna razmjena s Italijom, Njemačkom te Bosnom i Hercegovinom. Najveći suficit ostvaren je u robnoj razmjeni s Italijom (153,3 milijuna dolara), a najveći deficit s Njemačkom (53 milijuna dolara).

Kako je istaknuto, ukupne neizmirene obveze 829 pravnih osoba na kraju rujna ove godine iznosile su 726 milijuna kuna, od čega su 633 pravne osobe u blokadi duljoj od godinu dana.

Početkom studenog ove godine na osječkom Trgovačkom sudu u postupku su bili stečajevi nad 38 pravnih osoba s područja ove županije, dok je za još 14 pravnih osoba bila podnesena prijava za otvaranje stečajnog postupka.

U raspravi je, uz ostalo, upozoreno na probleme u agraru, posebice na činjenicu da jedan dio jedinica lokalne samouprave još nije dovršio programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

Predstavnici tekstilne industrije ukazali su na nepovoljnu tržišnu poziciju zbog velikog uvoza iz Kine i drugih zemalja ocjenivši kako bi država trebala poduzeti odgovarajuće mjere ako želi zaštititi ovu industrijsku granu.

(Hina) xivuč yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙