FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborska oporba: Proračun predizboran i nerazvojan

ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Saborska oporba, izuzev HSP-a,večeras je Vladin prijedlog državnog proračuna za 2006. ocijenilanerazvojnim i političkim, bez nužnih reformi za oporavak hrvatskoggospodarstva, dok ga HDZ drži jednim od najboljih do sada.
ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Saborska oporba, izuzev HSP-a, večeras je Vladin prijedlog državnog proračuna za 2006. ocijenila nerazvojnim i političkim, bez nužnih reformi za oporavak hrvatskog gospodarstva, dok ga HDZ drži jednim od najboljih do sada.

Oporba je u raspravi po klubovima prozivala Vladu da proračunom zakida lokalne sredine u kojima ne uživa potporu, da proračun ima političku, predizbornu svrhu, bez ikakve razvojne strategije, kako u gospodarstvu, tako i u drugim područjima.

Milanka Opačić (SDP) drži da je stvarni cilj proračuna, koji naziva prividno socijalnim i nerazvojnim, osigurati pobjedu HDZ-a na idućim državnim izborima, koji će se, uvjerena je, održati već iduće godine.

"Već drugu godinu za redom dobivamo proračun koji na prvom mjestu mora osigurati pobjedu HDZ-a, ove godine na lokalnim izborima, a iduće na državnoj razini. To što Hrvatska već treću godinu stagnira, odnosno što ste, da se poslužim vašim sloganom 'pokrenuli Hrvatsku', ali unazad, to vam je manje važno", poručila je.

Vladu je prozvala da u proračunu nije osigurala novac za nužne reforme u gospodarstvu, zdravstvu, obrazovanju, državnoj upravi i poljoprivredi, da time ugrožava ulazak Hrvatske u EU.

"Ovdje nema razvoja, nema rasta životnog standarda, nema ulaganja u znanje, nema potrebnih reformi, nema zapošljavanja. Ovakvo je ponašanje društveno, politički i socijalno neodgovorno, i sve to zbog probitka jedne stranke", kazala je Opačić.

Njezino je izlaganje izazvalo čak 17 replika HDZ-ovih zastupnika, koji su isticali da proračun nije predizborni jer će se izbori održati redovno, 2007., a ne iduće godine.

Redom su odbacivali prozivke SDP-ove zastupnice, hvaleći proračun kao odgovoran i ambiciozan, za razliku od, kako je rekao Gordan Jandroković, bezidejnih i nerazvojnih proračuna bivše Vlade.

"Govor kolegice Opačić je govor prokušane komunističke propagande koji više ne pali", rekao je Branimir Pasecky (HDZ) te izazvao pljesak i smijeh SDP-ovaca.

HSS-ovac Željko Pecek smatra da je predloženi proračun najbolje nazvati oporbenim, jer njime, kaže, Vlada pokazuje da nema nikakve ambicije ni mehanizme kojima bi rješavala goruće državne probleme, pa to kani ostaviti za neku iduću vladu.

"Vlada ne želi nastaviti s reformama, već to ostavlja političkim opcijama u nekim idućim mandatima", rekao je Pecek.

Vesna Pusić (HNS) kaže da proračun ne nudi nikakve naznake razvoja, nikakve razvojne ciljeve, da zaboravlja nužne projekte poput plinifikacije, razvoja energetike uopće, navodnjavanja, veletržnica, projekte regionalnog razvoja. Uvjerena je da prosječna povećanja od sedam posto koja proračunom nudi Vlada i ne postoje, s obzirom na, kaže, nisku stopu rasta i visoku inflaciju.

U IDS-u drže da proračun dijeli Hrvatsku na sredine koje podržavaju središnju vlast i one koje ne, pa od Vlade dobivaju sredstva tek za puko preživljavanje, kao što je, kaže Damir Kajin, slučaj s Istrom. Vladu proziva da proračun, nedopustivo, gradi po formuli "glasuj za proračun i dobit ćeš, nemoj glasati i nećeš dobiti ništa".

Izostanak reformi proračunu zamjera i Tonči Tadić (HSP), no pravaši će podržati proračun, mada najavljuju i amandmane - traže plaćanje stažiranja, uvođenje učeničkih "iksica" kojima bi se srednjoškolci s otoka koji nisu u učeničkim domovima po manjoj cijeni hranili u školskim menzama, veća izdvajanja za višegodišnje nasade i obalnu stražu.

Šime Prtenjača (HDZ) tvrdi da proračun za 2006. jamči makroekonomsku i socijalnu stabilnost, otklanja sumnje da je Hrvatska u ili pred gospodarskom recesijom, već govori upravo suprotno, da proračun može zadovoljiti većinu potreba u društvu.

Milorad Pupovac, čiji će Klub SDSS-a poduprijeti proračun, drži da je i ovaj proračun sastavljen po principu "začepi sve što možeš da izdrži što dulje", da je Vlada primorana njime "krpati rupe bez dna", što, kaže, ne može zadovoljiti građane. Vladu je pozvao da što prije osnuje fond u koji bi se izdvajala sredstva za ravnomjerni razvoj područja od posebne državne skrbi.

Potporu predloženom proračunu najavio je i Klub nacionalnih manjina, ali i pozvao na veća izdvajanja za romsku zajednicu.

Josip Sudec nije rekao podržava li HSU proračun ili ne, kazao je tek da ništa u proračunu ne daje naslutiti da će umirovljenicima i siromašnima u idućoj godini biti bolje.

Sabor o proračunu nastavlja u pojedinačnoj raspravi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙