FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić s gradonačelnikom londonskog Cityja i čelnikom EBRD-a

LONDON, 30. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićsastao se u srijedu u Londonu s gradonačelnikom londonskog CityjaDavidom Brewerom i čelnikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD)Jeanom Lamierrom, s kojima je razgovarao o mogućnostima jačanjagospodarske suradnje i većim ulaganjima u Hrvatsku.
LONDON, 30. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sastao se u srijedu u Londonu s gradonačelnikom londonskog Cityja Davidom Brewerom i čelnikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jeanom Lamierrom, s kojima je razgovarao o mogućnostima jačanja gospodarske suradnje i većim ulaganjima u Hrvatsku.

"Banka je vrlo zadovoljna što je proces pristupa EU obnovljen i što su pregovori počeli. Razgovarali smo o cijelom nizu projekata koje imamo u Hrvatskoj i u budućnosti. Mi gledamo na budućnost ove zemlje vrlo pozitivno", rekao je nakon razgovora čelnik EBRD-a, objasnivši da se radi o projektima vezanim uz infrastrukturu, okoliš i turizam.

"Istodobno radimo s državom i lokalnom upravom na tome kako unaprijediti taj sektor", rekao je čelnik EBRD-a spomenuvši projekte gruške luke i pročišćivača voda.

Razmatramo i suradnju s nekim dobrim tvrtkama u području agrobiznisa koje su počele izvoziti i koje moraju ojačati svoje kapacitete, zaključio je Lamierre.

EBRD je osnovana 1991. kao pomoć u razvoju privatnog sektora u "novim" europskim demokracijama i poticala je prijelaz bivših komunističkih zemalja na tržišno gospodarstvo. Danas financira projekte u 27 srednjoeuropskih i srednjoazijskih zemalja, kao najveći pojedinačni ulagač u tim regijama. Kao jedan od najznačajnijih investitora u Hrvatsku, EBRD je do sada ukupno u RH uložila 1,4 milijarde eura u više od 70 infrastrukturnih i gospodarskih projekata, od čega dvije trećine u privatnom sektoru. Prioriteti financiranja u RH su infrastruktura, mala i srednja poduzeća i turizam. Ove je godine EBRD novčano potpomogao projekte izgradnje dubrovačke luke i izgradnje pročišćivača otpadnih voda u Karlovcu.

Gradonačelnik londonskog Cityja, užeg dijela Londona i glavnog svjetskog središta financijskih i bankarskih usluga, David Brewer bio je domaćinom sastanka predsjednika Mesića s poslovnim ljudima Cityja. Na sastanku su sudjelovali predstavnici triju najjačih investicijskih banaka koje već ulažu u Hrvatskoj, Norton Rose, Citigroup i UBS, predstavnici tvrtke Marsh za usluge u upravljanju rizicima, konzultantske tvrtke u privatizacijskim poslovima Stephenson Harwood i mnogi drugi.

"Mi u Cityju toplo pozdravljamo početak pregovora Hrvatske o punopravnom članstvu u Europskoj uniji i sretni smo što je do toga došlo tijekom našeg predsjedanja", rekao je Brewer.

Prema njegovim riječima, u razgovorima s predsjednikom Mesićem bilo je govora o mogućnostima partnerstva londonske burze, koja nudi svoje usluge drugim zemljama, i dviju burzi u Hrvatskoj, kako bi se time omogućio bolji pristup međunarodnim tržištima kapitala. Također je bilo riječi o praktičnim iskustvima međunarodnih ulagačkih projekata u Hrvatskoj, a jedan od najvažnijih razloga današnjeg susreta bio je povezati londonske i hrvatske poslovne ljude radi konkretne mogućnosti sklapanja partnerstva u međunarodnim poslovima.

"Stoga je današnja mogućnost razgovora početak daljnjih dubljih kontakata i ona jača već postojeće odnose s obzirom da je predsjednik Mesić već bio ovdje i uvijek je dobrodošao", rekao je Brewer.

Londonski City ostvaruje godišnju vrijednost od 500 milijardi eura, a 200 godina stara londonska burza najveća je europska burza preko koje se odvija više od 90 posto transakcija vrijednosnih papira u EU. City formalno ima samo oko 6.000 stalnih stanovnika, no dnevno u tom svjetskom financijskom središtu radi preko 300.000 službenika i menadžera.

Predsjednik Mesić sastat će se tijekom dana i s predstavnicima Britansko-hrvatske gospodarske komore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙