FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić u Trnavi završio posjet Slovačkoj

TRNAVA, 4. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićzavršio je u petak dvodnevni službeni posjet Slovačkoj obilaskom gradaTrnave, sjedišta slovačke automobilske industrije udaljenog oko 60kilometara od Bratislave.
TRNAVA, 4. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić završio je u petak dvodnevni službeni posjet Slovačkoj obilaskom grada Trnave, sjedišta slovačke automobilske industrije udaljenog oko 60 kilometara od Bratislave.

Trnava je jedan od industrijski najrazvijenijih gradova Slovačke u kojemu su prisutne velike automobilske tvrtke Citroen, Peugeot, Volkswagen i Kia, a zbog velikog broja crkava nazivaju je slovačkim Rimom.

Slovačka će, prema predviđanjima, do kraja 2006. postati svjetska automobilska velesila s najvećim brojem proizvedenih automobila po stanovniku. Unatoč visokoj stopi nezaposlenosti od 14 posto, do 2008. planira se samo u toj gospodarskoj grani otvoriti 100 tisuća novih radnih mjesta.

Predsjednik Mesić hrvatskim je novinarima rekao da bi se hrvatski poduzetnici proizvodnjom dijelova mogli angažirati u slovačkoj automobilskoj industriji.

To je bila jedna od tema razgovora s trnavskim gradonačelnikom Stefanom Bošnjakom kojega je Mesić, zajedno s čelnikom slovačkih Hrvata Jurajom Cvečkom, odlikovao Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za promicanje kulturnih veza Slovačke i Hrvatske.

Predsjednik Mesić u petak se sastao s gradonačelnikom Bratislave Andrejem Dukovskym i slovačkim premijerom Miklošom Dzurindom.

Po Mesićevim riječima Dzurinda je ponovio punu potporu Slovačke hrvatskim euroatlantskim težnjama i ponudio pomoć slovačkih stručnjaka hrvatskom timu za pristupne pregovore s EU-om.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙