FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić stigao u London

LONDON, 29. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićstigao je u utorak poslijepodne u London u dvodnevni posjet tijekomkojega će na poziv debatnog kluba Sveučilišta u Oxfordu održatipredavanje a zatim će se sastati s uglednim poslovnim ljudima tepredstavnicima Britansko-hrvatske gospodarske komore.
LONDON, 29. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić stigao je u utorak poslijepodne u London u dvodnevni posjet tijekom kojega će na poziv debatnog kluba Sveučilišta u Oxfordu održati predavanje a zatim će se sastati s uglednim poslovnim ljudima te predstavnicima Britansko-hrvatske gospodarske komore.

Posjet Londonu, koji ima u prvom redu gospodarski naglasak, uključuje i sastanak s predsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jeanom Lamierrom.

Hrvatski predsjednik gostovat će odmah po dolasku u debatnom klubu Oxford Union koji se smatra jednim od najprestižnijih u svijetu i na čijem su forumu gostovali mnogi svjetski državnici i ugledne osobe iz svijeta politike, kulture, sporta. Mesić će ondje održati predavanje o temi Suvremeni svijet iz perspektive jugoistočne Europe i Hrvatske.

U srijedu, drugoga dana posjeta, predsjednik Mesić sastat će se s Jeanom Lamierrom, čelnikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), financijske institucije osnovane 1991. za pomoć zemljama "nove demokracije". EBRD je ujedno i najveći ulagač na prostorima srednje i jugoistočne Europe podupirući uglavnom razvoj infrastrukture i malog i srednjeg poduzetništva.

Posjet londonskom Cityju, najvećem svjetskom financijskom središtu, uključit će i razgovore s gradonačelnikom užeg dijela Londona, Davidom Brewerom, koji će biti domaćin susreta s poslovnim ljudima iz investicijskih banaka Cityja, nakon čega će se hrvatski predsjednik sastati i s predstavnicima Britansko-hrvatske gospodarske komore.

Posjet Londonu drugi je boravak predsjednika Mesića u Velikoj Britaniji, nakon službenog posjeta 2001. godine. Do njega dolazi u vrijeme britanskog predsjedanja Europskom unijom tijekom kojega su pokrenuti i pregovori o punopravnom članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

Hrvatska i Britanija suglasne su oko toga da je potrebno daljnje proširenje EU i činjenice da Hrvatska treba ući u Uniju kao punopravna članica, zaključeno je tijekom nedavnog posjeta zamjenika britanskog premijera Johna Prescotta, koji je potkraj listopada boravio u Zagrebu kao prvi član britanske vlade od pokretanja pregovora, a kojega je primio i predsjednik Mesić.

Kako je zaključeno i na posljednjim susretima, između dviju zemalja nema otvorenih pitanja. Hrvatska je izrazila želju za jačom gospodarskom razmjenom i preispitivanjem vizne politike u odnosu na Zagreb.

Trgovinska razmjena, kao i broj britanskih turista u RH rastu na godinu 25 posto, a raste i interes za ulaganje (Britanija je sada deveti strani ulagač u RH). Od gospodarskih ugovora između dviju zemalja nedostaje sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙