FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić održao predavanje u Oxford Union klubu

OXFORD, 29. studenog 2005. (Hina) - Ulazak Hrvatske u EU nezaobilazanje, uz ostalo, i stoga jer europski standardi i pravila ponašanjajamče jačanje demokracije i predstavljaju svojevrsnu branu od povratkau izolaciju u kakvoj je Hrvatska bila prije izbora 2000. godine, rekaoje u utorak u svom izlaganju pred članovima Oxford Union klubahrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
OXFORD, 29. studenog 2005. (Hina) - Ulazak Hrvatske u EU nezaobilazan je, uz ostalo, i stoga jer europski standardi i pravila ponašanja jamče jačanje demokracije i predstavljaju svojevrsnu branu od povratka u izolaciju u kakvoj je Hrvatska bila prije izbora 2000. godine, rekao je u utorak u svom izlaganju pred članovima Oxford Union kluba hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Predsjednik Mesić gostovao je, na poziv ovoga uglednog debatnog kluba, na njegovoj tribini izlažući na temu Suvremeni svijet iz perspektive jugoistočne Europe i Hrvatske.

Hrvatski predsjednik je studentima, članovima kluba u osnovnim crtama izložio kratku povijest nastanka i razvoja hrvatske države od srednjeg vijeka do danas. On je rekao da Hrvatska nakon nedavnih ratnih zbivanja želi doprinijeti da regija kojoj pripada postane područje mira i sigurnosti u Europi, zalažući se za individualizaciju krivnje za počinjene ratne zločine te izgradnju dobrosusjedskih odnosa.

Na gospodarskom planu Hrvatska se opredijelila za tržišnu ekonomiju, rekao je hrvatski predsjednik ponovivši tezu o olako preuzetom modelu neoliberalnog kapitalizma koji zanemaruje socijalni element i zapitavši se moraju li se ponavljati greške drugih. Pritom je kao pozitivan primjer izdvojio skandinavske zemlje.

Govoreći o svjetskim temama Mesić je istaknuo hrvatsku potporu Ujedinjenim narodima i protivljenje bilo kakvim jednostranim vojnim akcijama, osim onih koje se poduzimaju pod okriljem UN-a, zbog čega Hrvatska ne sudjeluje u vojnoj akciji u Iraku.

Izdvojivši problem globalnog terorizma, hrvatski predsjednik rekao je da je riječ o izazovu svim zemljama svijeta u čijem sprječavanju sudjeluje i Hrvatska.

Članovi Oxford Union kluba pokazali su iznimno zanimanje za predavanje te poznavanje problema koji danas opterećuju Hrvatsku i prostor jugoistoka Europe. Postavljena pitanja obuhvatila su osudu književnika Predraga Matvejevića i problem slobode govora u Hrvatskoj, pitanje o neovisnosti Kosova i mogućoj novoj destabilizaciji Balkana, povratak izbjeglica u Hrvatsku, pomoć Hrvatske bržem približavanju SCG i BiH Uniji, pitanje boravka odbjeglog i osuđenog Ante Jelavića u Hrvatskoj, rasprodaje zemljišta na obali.

Osuda Matvejevića pokazala je da naši zakoni nisu savršeni, rekao je Mesić istaknuvši da Matvejević uživa i njegovu osobnu potporu. Raspravom među književnicima ne treba se baviti sud, a ovaj slučaj pokazao je što nam je činiti na promjeni zakona, rekao je Mesić. Objasnivši povijesni i politički aspekt kosovske krize, Mesić je rekao da neovisnost Kosova ne bi donijela destabilizaciju, no da će Hrvatska prihvatiti svako rješenje do kojega u skorim pregovorima dođe političkim sredstvima, bez prisile. U vezi s Jelavićem, predsjednik je naveo kako on ima hrvatsko državljanstvo, no da mora odgovarati, dok je na pitanje o tome hoće li pregovori s EU onemogućiti zaštitu obale od rasprodaje rekao da će se to riješavati tijekom pregovora, no da će Hrvatska zaštititi svoju obalu i otoke, posebice kad je riječ o državnom vlasništvu.

Oxford Union jedan je od najprestižnijih debatnih klubova u svijetu, star preko 180 godina, poznat po gostovanju brojnih svjetski uglednih ličnosti na njegovim tribinama, osnovan s ciljem promicanja rasprava i diskusija ne samo u sklopu Sveučilišta Oxford, nego i diljem svijeta. Klub ne zagovara određene političke poglede, već je forum na kojem se iskazuje apsolutna sloboda govora i potiču kontroverzna pitanja. Oxford Union je dao pet britanskih premijera te mnogo ministara, a brojni članovi kluba postali su prepoznatljive ličnosti na domaćem i međunarodnom planu.

Oxford Union je ugostio državnike i svjetski poznate ličnosti poput bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona, koji je tu održao prvi govor nakon afere Watergate i priznao da je pogriješio, vođe Sinn Feina Gerryja Adamsa, Jasera Arafata, političke čelnike Sjeverne Irske, biskupa Desmonda Tutua, Majku Terezu, Dalaj Lamu te mnoge vodeće ličnosti iz svijeta sporta, kazališta, filma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙