FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ponovljeno izdanje "Od pojedinačnog općem" Matka Meštrovića

ZAGREB, 25. studenoga 2005. (Hina) - Ponovljeno izdanje knjige likovniheseja Matka Meštrovića "Od pojedinačnog općem" predstavljeno je danasu Zagrebu.
ZAGREB, 25. studenoga 2005. (Hina) - Ponovljeno izdanje knjige likovnih eseja Matka Meštrovića "Od pojedinačnog općem" predstavljeno je danas u Zagrebu.

O knjizi su govorili profesori zagrebačkog Sveučilišta Jadranka Damjanov i Feđa Vukić, književni i likovni kritičar Bruno Popović i autor.

Damjanov je ocijenila da se u knjizi i nakon četrdeset godina čuje glas koji i danas svježe djeluje.

"Autor je angažiran na strani moderne i umjetnosti novih pokreta", podsjetila je dodavši kako se u njegovim tekstovima može vidjeti hrvatska i šira jugoslavenska kulturna scena.

Vukić je ocijenio da je Meštrovićeva knjiga odlučujuće utjecala na njegovo stručno formiranje. "Nastala je na podlozi lijeve misli", dodao je.

Popović je ustvrdio kako su godine u kojima su nastali Meštrovićevi tekstovi otvorile vrata svemu onom što je kod nas kasnije kreativno dolazilo na scenu. "Onda smo bili Europa, premda govore da tek sada to postajemo", rekao je.

Meštrović je rekao kako su ti članci "programatska knjiga njegova života".

U knjizi "Od pojedinačnog općem" (355 str.) objavljeni su Meštrovićevi eseji o hrvatskoj, europskoj i svjetskoj likovnoj sceni u razdoblju od 1959. do 1964.

Prvo izdanje knjige objavila je zagrebačka nakladna kuća Mladost 1967., a ponovljeno izdanje objavio je zagrebački nakladnik DAF.

Matko Meštrović znanstveni je savjetnik na Ekonomskom institutu u Zagrebu. Bio je profesor teorije dizajna na međufakultetskom studiju pri Arhitektonskom fakultetu. Objavio je više knjiga, uz ine, i knjigu "Roba i sloboda".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙