FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Većina korporativnog kriminala otkriva se čistom srećom - istraživanje

NEW YORK, 30. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Unatoč oštrimregulacijama s ciljem poboljšanja korporativnog upravljanja, brojfinancijskih prijevara u svijetu i nadalje raste a većina ih i daljebude otkrivena čistom srećom, pokazalo je najnovije istraživanjekonzultantske tvrtke PriceWaterhouseCoopersa (PWC).
NEW YORK, 30. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Unatoč oštrim regulacijama s ciljem poboljšanja korporativnog upravljanja, broj financijskih prijevara u svijetu i nadalje raste a većina ih i dalje bude otkrivena čistom srećom, pokazalo je najnovije istraživanje konzultantske tvrtke PriceWaterhouseCoopersa (PWC).

Globalno, broj kompanija koji je izvijestio o financijskim prijevarama porastao je u posljednje dvije godine 22 posto, rezultati su istraživanja provedenog na temelju intervjua s 3.634 korporativnih dužnosnika u 34 zemlje svijeta.

Od ispitanih kompanija, 45 ih je izvijestilo da je otkrilo prijevare, što je više nego 2003. kada ih je o tome izvijestilo 37 posto. Otprilike jedan trećina kompanija kazala je da može kvantificirati trošak prijevara, koji bi u ukupnom iznosu premašivao 2,0 milijarde dolara, odnosno u prosjeku iznosio 1,7 milijuna dolara po kompaniji.

"Gospodarski kriminal i nadalje se teško otkriva, unatoč velikim naporima kompanija što ulažu u interne kontrole", rekao je Steven Skalak iz PWC-a.

Istraživanje je pokazalo da su najuobičajenije metode otkrivanja financijske prijevare slučajne, poput poziva za hitne slučajeve ili prijave samih zaposlenika koji su uočili prijevaru.

Provedeno u suradnji s njemačkim sveučilištem Martin-Luther, istraživanje je pokazalo da se u više od trećinu slučajeva prijevare otkrivaju posve slučajno, dok interna kontrola razotkrije 26 posto prijevara.

Vjerojatnije je da će veće kompanije iskusiti financijske prijevare, no nijedna kompanija niti industrija, bilo u reguliranim ili nereguliranim sektorima, nije pošteđena prijevara, pokazuje to istraživanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙