FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američka industrija suočava se sa nedostatkom stručnih radnika

WASHINGTON, 23. studenog 2005. (Hina/AFP) - Američki proizvođačisuočavaju se s rastućim nedostatkom kvalificiranih radnika što ćeutjecati na njihovu sposobnost da se natječu u globalnom gospodarstvu,pokazala je anketa američkih organizacija proizvođača.
WASHINGTON, 23. studenog 2005. (Hina/AFP) - Američki proizvođači suočavaju se s rastućim nedostatkom kvalificiranih radnika što će utjecati na njihovu sposobnost da se natječu u globalnom gospodarstvu, pokazala je anketa američkih organizacija proizvođača.

Izvješće Nacionalnog udruženja proizvođača (NAM), Instituta proizvođača i konzultantske tvrtke Deloitte Consulting LLP pokazalo je da 81 posto ispitanih kompanija ima teškoća kod nalaženja radnika s adekvatnim kvalifikacijama. Nedostatak se odnosi na sve sektore, no značajan je u područjima znanosti i inženjerstva, u kojima je 65 posto kompanija izvijestilo o oskudici.

"Anketa je otkrila veliki jaz između smanjene ponude kvalificiranih radnika i sve većih tehničkih zahtjeva suvremenih radnih mjesta u proizvodnji", objasnio je predsjednik NAM-a John Engler.

"Visoko kvalificirana, inovativna radna snaga je ključna kako bi naš proizvodni sektor ostao vitalan i mogao se uspješno natjecati u globalnom gospodarstvu. Ako želimo da proizvođači ostanu konkurentni, pitanjima edukacije i reformi usavršavanja mora se dati najmanje toliko pažnje koliko ostalim poslovnim pitanjima kao što su trgovina, porezi, energija i regulatorna reforma".

Richard Kleinert iz Deloittea kazao je da je problem "najakutniji na prvoj liniji, gdje je 90 posto izvijestilo o umjerenom do ozbiljnom nedostatku kvalificiranih radnika u proizvodnji uključujući strojare, operatere, zanatlije, distributere i tehničare. Inženjeri i znanstvenici također nedostaju, s 65 posto ispitanika koji su izvijestili o trenutnim manjkovima".

"Proizvođači su suočeni s dodatnim izazovom niske razine stručnosti među sadašnjim zaposlenicima", dodao je Kleinert naglasivši da je 46 posto ispitanika izvijestilo o neadekvatnim vještinama za rješavanje problema među zaposlenicima, a više od trećine izdvojilo je nedovoljne vještine u čitanju, pisanju i komunikaciji na radnom mjestu.

Izvješće poziva da se u školama stavi veći naglasak na znanost, matematiku i programe vezane za tehnologiju, te da kompanije više ulažu na usavršavanje sadašnjih zaposlenika. Anketa je provedena na više od 800 proizvođača i prvo je sveobuhvatno istraživanje o američkoj radnoj snazi u proizvodnji u pet godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙