FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prijevarama i neplaćanjem poreza napravljena šteta od 2,2 milijuna kuna

ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Zlouporabama položaja i ovlasti,neplaćanjem poreza, krivotvorenjem isprava i prijevarama nekoliko jehrvatskih građana, uglavnom vlasnika poduzeća, u odvojenim slučajevimaprevarilo državu i poduzeće za više od 2,2 milijuna kuna, izvijestilaje danas zagrebačka policija.
ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Zlouporabama položaja i ovlasti, neplaćanjem poreza, krivotvorenjem isprava i prijevarama nekoliko je hrvatskih građana, uglavnom vlasnika poduzeća, u odvojenim slučajevima prevarilo državu i poduzeće za više od 2,2 milijuna kuna, izvijestila je danas zagrebačka policija.

Policija u jednoj od tri završene kriminalističke obrade sumnjiči 27-godišnjaka da je kao odgovorna osoba jednog zagrebačkog poduzeća krivotvorenjem isprava i prijevarom oštetio drugo poduzeće za preko 1,2 milijuna kuna. Sumnja se, naime, da je prevarant u rujnu 2003. s vlasnikom drugog poduzeća sklopio ugovor o nabavci strojeva koje bi financiralo leasing poduzeće.

Osumnjičeni je potom sklopio ugovor s leasing poduzećem na 66 tisuća eura, pri čemu je pokazao krivotvorenu ispravu o isporučenom stroju da bi leasing poduzeće isplatilo 612 tisuća kuna na račun drugog poduzeća. Prevarant je zatim raskinuo ugovor koji je sklopio s drugim poduzećem i zatražio da se novac prebaci na račun njegovog poduzeća.

U drugom slučaju 53-godišnji vlasnik i direktor poduzeća zlouporabom položaja i ovlasti prevario je vlastito poduzeće za 735 tisuća kuna. Osumnjičeni je prodao trosobni stan u vlasništvu svojeg poduzeća, a nakon što su mu kupci u gotovini isplatili 935 tisuća kuna novac nije položio na račun poduzeća, već je većim dijelom vratio razne dugove.

Neplaćanjem poreza vlasnik i direktor zagrebačkog poduzeća je zloporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju i povredom vođenja poslovnih knjiga prevario državu za 286 tisuća kuna. Osumnjičeni je u ime poduzeća izdao ukupno jedanaest računa za izvršene građevinske radove poduzeću iz Zaprešića i Zagreba u iznosu većem od 1,5 milijuna kuna, a da pritom nije platio porez, prijavio PDV za 2001. niti vodio poslovne knjige.

Osumnjičeni u sva tri slučaja prijavljeni su zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙