FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanske financijske tvrtke ubrzat će preseljenje operacija u inozemstvo

LONDON, 16. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Britanske financijsketvrtke ostvaruju veće uštede nego njihovi globalni konkurenti krozpreseljenje svojih poslova na jeftinija odredišta a očekuje se da ćebroj radnih mjesta preseljen u inozemstvo porasti na 180.000 do 2010.sa sadašnjih 25.000, pokazala je jedna studija.
LONDON, 16. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Britanske financijske tvrtke ostvaruju veće uštede nego njihovi globalni konkurenti kroz preseljenje svojih poslova na jeftinija odredišta a očekuje se da će broj radnih mjesta preseljen u inozemstvo porasti na 180.000 do 2010. sa sadašnjih 25.000, pokazala je jedna studija.

Izvješće koje je u srijedu objavila računovodstvena tvrtka Deloitte također je pokazalo da mnoge međunarodne kompanije bilježe snažan pad ušteda na troškovima i kvalitete tri godine nakon što osnuju svoju bazu u jeftinim zemljama kao što su Indija ili Južnoafrička Republika.

Mnoge britanske kompanije obuhvaćene istraživanjem preselile su svoje operacije u inozemstvo (offshoring) prije manje od četiri godine, a prosjek su dvije godine.

"Britanskim kompanijama čini se bolje ide što se tiče offshoring pitanja nego nekim drugim tvrtkama sa sjedištima u inozemstvu", navodi u priopćenju Russell Collins, čelnik prakse financijskih usluga u Deloitteu. "Ipak, offshoring nije jednostavna taktika za postizanje ušteda u troškovima. Mnoge organizacije počinju osjećati zamorenost u inozemstvu budući su se početne novosti istrošile."

Financijski direktori diljem svijeta očekuju da će 20 posto njihove ukupne troškovne osnovice biti preseljeno u inozemstvo do 2010., što je povećanje u odnosu na 10 posto u 2006. a upućuje na to da će oko dva milijuna financijsko-uslužnih poslova biti smješteno u odredištima gdje su troškovi niski do 2010. Trenutno, međunarodne financijske tvrtke ostvaruju manje od trećine potencijalnih ušteda troškova koje nude inozemne operacije, kaže se u izvješću Deloittea.

To istraživanje pokazalo je također da financijske institucije s vrhunskim poslovanjem u inozemstvo sele 6,7 posto ukupnog broja zaposlenih, osjetno iznad prosjeka od 3,5 posto. Ako sve 62 financijske institucije obuhvaćene istraživanjem presele 6,7 posto svojeg osoblja u inozemstvo, mogle bi smanjiti svoju ukupnu godišnju troškovnu osnovicu za 16 milijardi dolara, što je trostruko više u odnosu na sadašnje uštede od pet milijardi dolara.

Indija je vodeće offshore odredište a sve ispitane tvrtke imaju u toj zemlji po jedno poslovanje. Oko 40 posto britanskih kompanija drugo odredište izvan Indije imaju u zemljama poput Južnoafričke Republike, Kine, Kanade i Singapura.

Istraživanje je pokazalo da je 90 posto offshoring ulaganja poduzeto u informacijskim tehnologijama (IT), financijama, administraciji i ljudskim resursima, a svega 10 posto u pozivnim centrima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙