FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Miller: Hrvatska treba proširiti pravo na povrat imovine na strance

WASHINGTON, 30. studenoga (Hina) - Hrvatska bi trebala proširitipravo na povrat oduzete ili nacionalizirane imovine i na strance,rekao je Warren Miller, predsjednik američkog Povjerenstva za zaštituameričke kulturne baštine u inozemstvu, u razgovoru za Glas Amerikeobjavljenom u utorak.
WASHINGTON, 30. studenoga (Hina) - Hrvatska bi trebala proširiti pravo na povrat oduzete ili nacionalizirane imovine i na strance, rekao je Warren Miller, predsjednik američkog Povjerenstva za zaštitu američke kulturne baštine u inozemstvu, u razgovoru za Glas Amerike objavljenom u utorak.

Miller je podsjetio kako se tijekom posjeta Hrvatskoj početkom listopada i susreta s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom založio da se hrvatski zakon o povratu nezakonito otete imovine proširi i na strance kako bi i strani državljani mogu zatražiti povrat ili nadoknadu poput hrvatskih građana.

"Predložio sam premijeru da bi se zakonsko pravo povrata imovine trebalo proširiti i na državljane stranih zemalja, kako bi i oni mogli zatražiti kompenzaciju za ilegalno oduzetu imovinu, za vrijeme i nakon drugog svjetskog rata", rekao je Glasu Amerike.

Izrazio je uvjerenje kako je njegov prijedlog dobro primljen.

"Po povratku u Washington, čuo sam od hrvatskog veleposlanika da je njegova vlada donijela inicijalnu odluku u prilog mom prijedlogu te da je s tim u vezi kontaktirala američko Državno tajništvo, kao i da je u vezi i s nekim od ključnih čelnika židovske zajednice", kazao je Miller.

Miller je rekao kako nije upoznat sa Sporazumom o naknadi imovine oduzete Nijemcima protjeranim u Austriju nakon Drugog svjetskog koji je Hrvatska dogovorila s Austrijom te da to pitanje ne želi komentirati.

Millerovo Povjerenstvo se bavi očuvanjem u inozemstvu povijesnih i kulturnih lokacija etničkih manjina, poput židovske, čiji su pripadnici sada američki državljani. Sjedinjene Države su s nizom europskih zemalja, među kojima i s Hrvatskom, potpisale sporazume koji reguliraju očuvanje američkog nasljeđa u inozemstvu.

Miller je rekao kako je Povjerenstvo pripremilo opsežnu studiju o stanju niza lokacija u Hrvatskoj, koje su od interesa za američku stranu.

Kazao je kako je u kontaktima s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Sanaderom stekao dojam da oni žele "biti partneri na ovom području", ne samo u vezi obnove određenih mjesta, već i suočavanja s onim što se u Hrvatskoj dogodilo tijekom holokausta za vrijeme rata te educiranju mladih generacija kako se slične stvari ne bi ponovile.

Miller ima i hrvatskih korijena, budući da mu je baka uoči Drugog svjetskog rata emigrirala u SAD iz Đakova, dok su, kako je rekao, članovi njezine obitelji, koji su ostali u Đakovu, ubijeni u holokaustu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙