FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Ne slažem se sa sporazumu s Austrijom

ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesićizjavio je da se ne slaže sa sporazumom hrvatske Vlade s Austrijom o"povratu imovine pripadnicima njemačke nacionalne skupine koji sunapustili tadašnju Jugoslaviju poslije 1945. godine" .
ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da se ne slaže sa sporazumom hrvatske Vlade s Austrijom o "povratu imovine pripadnicima njemačke nacionalne skupine koji su napustili tadašnju Jugoslaviju poslije 1945. godine" .

Predsjednik Mesić rekao je u obraćanju hrvatskoj javnosti putem HTV-a u ponedjeljak na večer da sporazum s Austrijom, što ga je pripremila hrvatska Vlada, smatra opasnim presedanom koji neće imati učinka samo na Republiku Hrvatsku.

"Odlučio sam da se obratim građankama i građanima Republike Hrvatske, u vezi s jednim pitanjem koje posljednjih dana u sve većoj mjeri privlači pozornost naše javnosti", a "riječ je o sporazumu s Austrijom, što ga je pripremila naša Vlada, a kojim se predviđa povrat imovine pripadnicima njemačke nacionalne skupine koji su napustili tadašnju Jugoslaviju poslije godine 1945., dakle poslije završetka Drugoga svjetskog rata", rekao je predsjednik Mesić.

Napomenuo je kako o pripremanju spomenutoga sporazuma nije ni na koji način bio obaviješten.

"Tek kada sam posredno saznao o tome, intervenirao sam, ali i tada - a bilo je to prije nekoliko tjedana - odgovoreno mi je kako je ta stvar još duboko u fazi pripremanja, da bih sada saznao da je sporazum gotov, da je poslan austrijskoj strani i da ide u saborsku proceduru", kazao je, uz ostalo, Mesić.

Predsjednik Republike naglasio je također kako se sa "Sporazumom ne slaže" i da ga "smatra opasnim presedanom koji neće imati učinka samo na Republiku Hrvatsku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙