FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 27. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 12,30 sati
ZAGREB, 27. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks najavio je novinarima nakon nedjeljne svečane akademije Družbe "Braća hrvatskog zmaja" da će u ponedjeljak razgovarati s predsjednicima nekoliko čelnika parlamentarnih stranaka i sazvati sjednicu saborskog Predsjedništva u povodu neprimjerenog govora na sjednici Sabora u petak. Predsjednik rekao je da se prepirke i verbalne svađe u Saboru neće riješiti novčanim kaznama ni normama, već će neprimjereno ponašanje svoju ocjenu dobivati svakodnevno na javnoj sceni i budućim izborima. SDP je zatražio sastanak saborskog Predsjedništva zbog, kako ističu, govora mržnje i netolerancije nezavisnih zastupnika Ive Lončara i Slavena Letice, koji su u raspravi o Kaznenom zakonu propitivali treba li bivšeg premijera (Račana) proglasiti veleizdajnikom zbog parafiranja međudržavnog sporazuma kojim je, kažu, Sloveniji kanio darovati dio hrvatskog teritorija.

ZAGREB - Družba "Braća hrvatskoga zmaja" u nedjelju je proslavila 100. obljetnicu osnutka i 15. obljetnicu obnove svečanom akademijom u Hrvatskome glazbenom zavodu u nazočnosti pokrovitelja predsjednika Sabora Vladimira Šeksa. Kao dio kulturne povijesti hrvatskoga društva Družba je prošla mnoga duhovna i politička gibanja, a svojim se djelovanjem sukobljavala ili podupirala određene svjetonazore, istaknuo je Veliki meštar Družbe i Zmaj starovukovarski Matija Salaj. Družba je sudjelovala u osnutku, organiziranju i radu važnih javnih, gradskih i državnih institucija, poput Gradske knjižnice, Muzeja grada Zagreba i Državnog arhiva, a 1909. i preteču Hitne pomoći. Vladimir Šeks rekao je da želi da članovi Družbe ustraju na oživotvorenju plemenitih ciljeva bratstva, ističući kako uvijek mogu računati na potporu Hrvatskog sabora, koji će predložiti da se Družbi dodijeli Povelja RH.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić istaknuo je danas na novinarski upit o povratu imovine protjeranim Nijemcima nakon Drugoga svjetskog rata i povratu imovine esulima da se sporazumi koji su potpisani moraju provoditi. Nakon otvorenja izložbe "Skriveno blago" u Muzeju za umjetnost i obrt predsjednik Mesić rekao je novinarima odgovarajući na to pitanje da se s tom temom nije bavio, ali Hrvatska čini sve da se imovina vrati njezinim vlasnicima. "Postoji nešto što su stari Latini rekli 'Pacta sunt servanda' - ugovori obvezuju", rekao je Mesić, ističući da se potpisani sporazumi, uključujući i one koje je Hrvatska preuzela, moraju provoditi. Na pitanje o povratu imovine esulima Mesić je rekao da Italija mora rješavati ona pitanja koja proizlaze iz međunarodnih sporazuma.

ZAGREB - U povodu 125. obljetnice Muzeja za umjetnost i obrt danas je u nazočnosti mnogobrojnih posjetitelja otvorena reprezentativna izložba "Skriveno blago". Izložba obuhvaća oko 800 radova iz 13 zbirki toga najbogatijeg hrvatskog muzeja koji čuva više od 100 tisuća predmeta. Predstavljene su vrhunske umjetnine iz zbirki slikarstva, skulptura, namještaja, stakla, keramike, metala, tekstila, fotografija, grafičke umjetnosti, tiskarstva i knjigoveštva, grafičkoga i produkt-dizajna te zbirki satova, arhitekture i bjelokosti. Otvarajući izložbu, predsjednik Republike Stjepan Mesić istaknuo je da je ona još jedan dokaz zaštite i očuvanja hrvatske kulturne baštine, osobito danas, kada Hrvatska ostvaruje svoje ciljeve u današnjoj Europi.

OSIJEK - Predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata na Biljskoj su cesti izrazili nezadovoljstvo jer nisu kažnjeni zločini nad hrvatskim braniteljima, kao i da se za svjedoke u istragama protiv hrvatskih branitelja pozivaju pripadnici četničkih postrojba. Nakon komemoracije trojici poginulih pripadnika 106. brigade Hrvatske vojske predstavnici udruga održali su konferenciju za novinare i zaustavili promet oko 10 minuta. Predsjednik osječko-baranjske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Šimun Bubalo rekao je da su došli odati počast trojici ubijenih branitelja za čiju smrt "još nitko nije odgovarao". Ustvrdio je da se hrvatski branitelji i dalje pozivaju na obavijesne razgovore u policiju, a privode ih čak i u obližnje vikendice i maltretiraju, te na upit odgovorio da "postoji određeni politički pritisak".

KRIŽEVCI - Novi oltar u župnoj crkvi u potkalničkome mjestu Svetom Petru Orehovcu posvetio je na prvu nedjelju došašća nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić. Nakon pada zvonika i dijela crkve prije četiri godine, oltar je obnovljen zahvaljujući pomoći mještana, Kaptola, Ministarstva kulture i likovnih umjetnika čije su slike na aukciji prodane u korist obnove. Na misi kardinal Bozanić je pozvao vjernike da se prve nedjelje došašća u duši počnu pripremati za Boga i za Božić, da im život bude sve više u skladu s Božjim zapovijedima. Na euharistijskom slavlju u Svetom Petru Orehovcu uz mnogobrojne su vjernike bili nazočni i koprivničko-križevački župan Josip Friščić te čelnici Križevaca i okolnih općina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙