FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vesna Škare Ožbolt: provode se odluke prošle Vlade o sporazumu s Austrijom

SPLIT, 27. studenog 2005. (Hina) - Predsjednica DC-a i ministricapravosuđa Vesna Škare Ožbolt, koja je danas u Splitu sudjelovala naskupštini županijskoga DC-a, istaknula je na konferenciji za novinareda će Vlada provesti Sporazum o naknadi za imovinu oduzetu austrijskimdržavljanima jer je takvu odluku donijela bivša Vlada.
SPLIT, 27. studenog 2005. (Hina) - Predsjednica DC-a i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, koja je danas u Splitu sudjelovala na skupštini županijskoga DC-a, istaknula je na konferenciji za novinare da će Vlada provesti Sporazum o naknadi za imovinu oduzetu austrijskim državljanima jer je takvu odluku donijela bivša Vlada.

To je zakonska obveza temeljena na prije sedam godina donesenoj odluci Ustavnog suda, rekla je Vesna Škare Ožbolt, dodajući kako se svi oni koji sada prigovaraju, a bili su u Račanovoj Vladi, trebaju prisjetiti da su upravo za njihova mandata donesene izmjene Zakona o naknadama za oduzetu imovinu.

"Time ne samo da su udareni pravni temelji za pokretanje bilateralnih sporazuma sa zemljama čiji državljani traže povrat svoje imovine, nego je to postala zakonska obveza koju je sadašnja Vlada dužna provoditi", istaknula je Vesna Škare Ožbolt.

"Račanova Vlada formalizirala je pregovore s Austrijom 2003., a ova ih je Vlada okončala", rekla je, među ostalim, i poručila oporbi, koja je najavila uskraćivanje potpore sporazumu da bude dosljedna u prezentiranju svojih stajališta.

Hrvatska očekuje oko 440 zahtjeva austrijskih državljana za naknadu oduzete imovine, no, prema odluci Račanove Vlade, dužni smo pokrenuti razgovore i s drugim državama, primjerice SAD-om i Slovenijom, rekla je Vesna Škare Ožbolt, dodajući kako procedura nije nimalo jednostavna.

Kad je riječ o troškovima koji će pratiti povrat oduzete imovine, istaknula je da još nije procijenjen financijski model naknade, ali, prema njezinu mišljenju, već se može reći da oni neće biti toliki da bi prouzročili zastoj u provedbi sporazuma.

Kada parlamenti obiju država ratificiraju sporazum, krenut će se u proceduru, a postupak naknade za oduzetu imovinu potrajat će godinama, rekla je, među ostalim, Vesna Škare Ožbolt.

Na upit novinara o slučaju načelnika Stožera Makedonske vojske Miroslava Stojanovskog, kojega se po pisanju tiska sumnjiči za ratni zločin u Vukovaru godine 1991., rekla je kako svi ratni zločini počinjeni u Hrvatskoj moraju dobiti svoj pravni epilog.

Podsjetila je da je Državno odvjetništvo pokrenulo istražni postupak u slučaju toga bivšeg zapovjednika vojnih specijalaca JNA ističući kako očekuje da će se istraga na temelju relevantne dokumentacije, koja već postoji, i završiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙