FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europa mora voditi računa o greškama počinjenim u BiH

BRUXELLES, 25. studenog 2005. (Hina/AFP) - Europa mora voditi računa odramatičnim pogreškama počinjenim tijekom rata u BiH, kako ih višenikad ne bi ponovila, upozorili su u petak na konferenciji u povodu10. godišnjice Daytonskog sporazuma nekadašnji europski dužnosnicikoji su prije deset godina bili uključeni u sukob i njegovorješavanje.
BRUXELLES, 25. studenog 2005. (Hina/AFP) - Europa mora voditi računa o dramatičnim pogreškama počinjenim tijekom rata u BiH, kako ih više nikad ne bi ponovila, upozorili su u petak na konferenciji u povodu 10. godišnjice Daytonskog sporazuma nekadašnji europski dužnosnici koji su prije deset godina bili uključeni u sukob i njegovo rješavanje.

"Cijena nacionalističkog ekstremizma i našeg kolektivnog neuspjeha da okončamo sukobe visoka je - gotovo 250 tisuća mrtvih, dva milijuna izbjeglih i prognanih, što je gotovo polovica ukupnog stanovništva, i uništeno društvo", podsjetio je Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, koji je u doba rata u BiH bio najprije španjolski ministar vanjskih poslova, a potom i glavni tajnik NATO-a.

"Taj se rat mogao izbjeći", ocijenio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH 1995. Carl Bildt.

Iznijevši dugi popis grešaka, osobito je osudio "diplomaciju bez cilja i sredstava", neuspjeh u razumijevanju BiH, podjele unutar međunarodne zajednice i nedostatnu vojnu potporu diplomaciji.

"Isti izazovi ponovno nas očekuju", dodao je. "Od Bihaća do Basre nastavlja se bitka između integracijskih i dezintegracijskih snaga. Isto se može dogoditi i na Kosovu ili u Kurdistanu".

"Uvijek moramo učiniti sve kako bismo izbjegli izbijanje rata, jer kad on izbije, više nema nikakve kontrole", rekao je Bildt, pozvavši sve da "nauče lekciju iz BiH".

Solana je ipak istaknuo kako je jedan od zaključaka koji se može izvući iz balkanske drame ta da "kad su EU, SAD i NATO jedinstveni i kad surađuju, možemo učiniti velike stvari", govoreći o postizanju Daytonskog sporazuma 21. studenog 1995.

No u slučaju neslaganja sa SAD, "mi, Europljani moramo imati volju i sposobnost djelovati samostalno", naglasio je Solana, zagovornik snažne zajedničke europske vanjske politike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙