FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjedinjene Države i Kina potpisale trgovinski sporazum

LONDON, 8. studenog 2005. (Hina/dpa) - Sjedinjene Države i Kinapotpisale su u utorak sporazum kako bi riješile svoj dugotrajnitrgovinski spor oko kineskog izvoza tekstila u SAD, čija je vrijednostskočila na 17,7 milijardi dolara u prvih osam mjeseci ove godine.
LONDON, 8. studenog 2005. (Hina/dpa) - Sjedinjene Države i Kina potpisale su u utorak sporazum kako bi riješile svoj dugotrajni trgovinski spor oko kineskog izvoza tekstila u SAD, čija je vrijednost skočila na 17,7 milijardi dolara u prvih osam mjeseci ove godine.

Potpisivanje sporazuma objavili su u utorak na zajedničkoj novinskoj konferenciji u Londonu američki trgovinski predstavnik Rob Portman i kineski ministar trgovine Bo Xilai. Po njihovim riječima, postignuti dogovor pravedan je za obje zemlje.

Kineski predsjednik Hu Jintao trebao bi započeti trodnevni državni posjet Velikoj Britaniji tijekom dana.

Potpisivanje sporazuma između SAD-a i Kine uslijedilo je nakon što su sličan sporazum ranije ove godine potpisale Europska unija i Kina. Prepirke su započele u siječnju kada je kineski izvoz naglo porastao nakon ukidanja dugotrajnog globalnog sporazuma koji je određivao striktne kvote za tekstil.

"Vjerujem da tekstilni sporazum pokazuje našu sposobnost rješavanja teških trgovinskih sporova na način koji ide u koristi obiju zemalja", kazao je Portman.

Kineski izvoz tekstila i odjeće u Sjedinjene Države uvećan je za više od 50 posto u prvih osam ovogodišnjih mjeseci, dosegnuvši vrijednost od gotovo 17,7 milijardi dolara.

Po sporazumu, američki uvoz kineskog tekstila bit će ograničen na stope rasta u rasponu od 10 do 17 posto godišnje do 2008.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙