FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smanjenje američkih vojnih snaga u Iraku 2006. god.

BAGDAD, 29. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Savjetnik za iračkunacionalnu sigurnost izjavio je u utorak da bi se početkom sljedećegodine iz Iraka mogla povući petina američkih vojnih snaga budući dasu iračke nacionalne snage postale učinkovitije.
BAGDAD, 29. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Savjetnik za iračku nacionalnu sigurnost izjavio je u utorak da bi se početkom sljedeće godine iz Iraka mogla povući petina američkih vojnih snaga budući da su iračke nacionalne snage postale učinkovitije.

Mowaffaq al- Rubaie ističe kako je iračka vojska kao i ostale nacionalne snage sigurnosti postigla velik napredak. Smanjenje gerilskih napada označava "početak kraja pobune", kaže on.

"Vjerujemo da bi početkom sljedeće godine 30.000 vojnika moglo napustiti Irak jer vjerujemo da su postignuti uvjeti za to", rekao je Rubaie agenciji Reuters.

"Vaga je prevagnula na našu stranu i očekujemo da će se taj trend nastaviti", istakao je.

Njegova procjena oprečna je procjeni američkih vojnih čelnika koji su mišljenja kako je samo nekoliko iračkih jedinica sposobno za samostalnu borbu, dok Rubaie navodi kako se njih 50 posto može bez američke pomoći boriti protiv pobunjenika.

Član zajedničkog iračko-američkog vijeća, zadužen za postizanje uvjeta primjerenih smanjivanju broja američkih snaga, Rubaie je mišljenja kako je malo vjerojatno da će se Amerikanci potpuno iz Iraka povući prije kraja 2007. god.

Dužnosnici ministarstva obrane SAD ističu pak kako Pentagon planira smanjiti broj svojih vojnika u Iraku iza 15. prosinca kada se u toj zemlji održavaju izbori. Američke snage sada broje 155.00 vojnika a Pentagon planira njihov broj do tada smanjiti na 138.000. Kada bi se ostvarila Rubaiejeva predviđanja u Iraku bi ih ostalo 125.000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙