FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blair: Povlačenje iz Iraka početkom 2006. razumno

ZAGREB/LONDON, 14. studenog 2005. (Hina) - Sasvim je razumnorazgovarati o mogućnosti povlačenja britanskih vojnika iz Iraka idućegodine ako iračke sigurnosne službe budu sposobne preuzeti skrb zasigurnost, kazao je u ponedjeljak u Londonu britanski premijer TonyBlair, prenose mediji.
ZAGREB/LONDON, 14. studenog 2005. (Hina) - Sasvim je razumno razgovarati o mogućnosti povlačenja britanskih vojnika iz Iraka iduće godine ako iračke sigurnosne službe budu sposobne preuzeti skrb za sigurnost, kazao je u ponedjeljak u Londonu britanski premijer Tony Blair, prenose mediji.

Premijer i njegov ministar obrane John Reid obratili su se novinarima u ponedjeljak nakon razgovora u Downing Streetu s iračkim potpredsjednikom Abelom Abdulom Mahdijem.

"Mislim da je potpuno razumno razgovarati o mogućnosti povlačenja vojnika iduće godine no to mora biti uvjetovano činjenicom da se mi povučemo kada posao bude obavljen", rekao je Blair a prenio Reuters.

Prema Blairu nema govora o tome da britanski vojnici napuste Irak prije nego lokalne službe sigurnosti budu sposobne djelovati samostalno ali njihove sposobnosti "neprestance rastu", prenose agencije.

Cijeli proces povlačenja "mogao bi krenuti u idućih 12 mjeseci", rekao je njegov ministar obrane Reid.

"Ne kažemo da će biti trenutačnog povlačenja... Ne kažemo niti da će svi biti izvan Iraka krajem 2006. godine", rekao je Reid u intervju za BBC radio Today i zaključio da se unatoč terorističkim pokušajima taj proces (izgradnje iračkih službi) relativno dobro odvija te će se tijekom iduće godine iračkim snagama moći predati neki dijelovi Iraka.

Oko 8.000 britanskih vojnika stacionirano je u Iraku, većinom u sektoru Basre na jugu zemlje.

Irački predsjednik Jalal Talabani upozorio je da bi trenutačno povlačenje multinacionalnih snaga bilo "katastrofa" za Irak i vodilo u građanski rat. U intervju za britanski program Talabani je kazao da Iračani, međutim, ne žele beskonačnu prisutnost inozemnih snaga.

"Za godinu dana ... irački vojnici bit će spremni zamijeniti britanske snage na jugu", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙