FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drvenik Veli: iduće godine referendum o izdvajanju iz Trogira

SPLIT/TROGIR,29. studenoga 2005.(Hina) - Predsjednik Mjesnog odboraDrvenika Veloga Nikola Pensa potvrdio je kako je na zboru mještanaodlučeno da se početkom iduće godine održi referendum o izdvajanju togotoka iz sastava grada Trogira ako se ne prihvate njihovi zahtjevi zaizmjenama nedavno prihvaćenog prostornog plana kojim se ne dopuštagradnja.
SPLIT/TROGIR,29. studenoga 2005.(Hina) - Predsjednik Mjesnog odbora Drvenika Veloga Nikola Pensa potvrdio je kako je na zboru mještana odlučeno da se početkom iduće godine održi referendum o izdvajanju tog otoka iz sastava grada Trogira ako se ne prihvate njihovi zahtjevi za izmjenama nedavno prihvaćenog prostornog plana kojim se ne dopušta gradnja.

Mještani smatraju, pojasnio je Pensa, da je gradska vlast prekršila zakonsku proceduru i donijela odluku bez konzultacija s njima koja će značiti kraj života na otoku.

Smatraju, također, kako je cilj takvog prostornog plana obezvrjeđivanje zemljišta koje će se kao negrađevinsko prodavati ispod cijene, da bi se naknadnim izmjenama prostornog plana novim vlasnicima omogućila gradnja. Drvenčani su, podsjeća Pensa, već duže vrijeme ogorčeni ponašanjem, ne samo trogirske, nego i županijske vlasti, jer misle da se u taj otok ništa ne ulaže, niti se omogućava provođenje projekata koji bi osigurali razvoj.

Trogirski gradonačelnik Vedran Rožić poručio je mještanima Drvenika Veloga da njihove prijetnje o izdvajanju otoka iz sastava lokalne samoprave nisu utemeljene, jer se novim prostornim planom, zbog kojeg su Drvenčani podnijeli i ustavnu tužbu, ipak predviđaju odredene građevinske intervencije i to u dvije turističke zone.

Time bi se trebao zaustaviti nered u prostoru, jer se ne bi više mogle događati građevinske intervencije "kako se kome prohtije", što je, naglasio je, sada slučaj. Na 22 hektara, koliko će zauzimati te dvije građevinske zone, bit će dopuštena gradnja turističkih objekata s gotovo tisuću i pol kreveta.

"Novim prostornim planom postavljamo temelje za zaustavljanje iseljavanja s Drvenika Velog, jer će upravo mladi dobiti posao u tim novim turističkim sadržajima", ustvrdio je.

U slučaju da smo dopustili gradnju na 25 kilometara otočne obale, tvrdi Rožić, "to bi bio vjetar u leđa dosadašnjoj praksi prodaje zemljišta vikendašima čime bi se Drvenik Veli pretvorio u vikend naselje bez ikakvih šansi za gospodarski razvitak".

Podsjetio je i kako je Vlada osigurala sedam milijuna kuna za gradnju vodospremnika i drugih infrastrukturnih projekata na tom otoku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙