FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AI traži istragu o napadima na aktiviste za ljudska prava

BEOGRAD,29. studenoga 2005.(Hina) - Međunarodna organizacija za zaštituljudskih prava Amnesty International (AI) pozvala je u svojemnajnovijem izvješću vlasti u Srbiji da provedu "brže, nepristrane ipotpune istrage" o prijetnjama i napadima na aktiviste za ljudskaprava i neovisne novinare.
BEOGRAD,29. studenoga 2005.(Hina) - Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) pozvala je u svojem najnovijem izvješću vlasti u Srbiji da provedu "brže, nepristrane i potpune istrage" o prijetnjama i napadima na aktiviste za ljudska prava i neovisne novinare.

U izvješću, koji posebno izdvaja napade i prijetnje predsjednici Helsinškog odbora Srbije Sonji Biserko i direktorici Fonda za humanitarno pravo Nataši Kandić, kao i napade na pojedine novinare, kaže se da prijetnje i napadi ne dolaze samo od privatnih osoba, već i od pripadnika sigurnosnih službi, zastupnika u parlamentu ili pripadnika stranaka vladajuće koalicije, te - iako mnogi napadači ostaju neotkriveni - AI zaključuje da postoji "razumna sumnja" da su oni povezani s desnim nacionalističkim grupacijama.

"Nekoliko puta ove godine pojavili su se antisemitski grafiti na zgradi u kojoj se nalazi Fond za humanitarno pravo u Beogradu", kaže se u izvješću te dodaje da je Sonja Biserko bila više puta napadnuta, da joj je provaljeno u stan, te da je u beogradskim tabloidima nazivana "hrvatskom špijunkom".

I organizacija "Žene u crnom", poznata po svom antiratnom angažmanu, podvrgnuta je kaznenom progonu zbog "sumnje da je povezana s organiziranjem prostitucije, optužbama koje AI nalazi neutemeljenima", navodi se u izvješću.

Spominju se i neki mediji, među kojima dnevnik "Danas" i Radio B92, koji su bili izloženi progonu zbog prikazivanja filma o masakru u Srebrenici i pozivanja na suočavanje s prošlošću u povodu desete obljetnice toga događaja.

Amnesty International podsjeća vlasti u Srbiji da su ulaskom u Vijeće Europe preuzele obveze da štite ljudska prava kao i obvezu informiranja građana u Srbiji o zločinima koje je počinio režim Slobodana Miloševića, "ne samo protiv drugih naroda već i protiv samih Srba".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙