FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barroso upozoren na situaciju "izbrisanih" u Sloveniji

LJUBLJANA,28. studenoga 2005.(Hina) - Međunarodna organizacija zazaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) u ponedjeljak je okršenju ljudskih prava "izbrisanih" neslovenaca u Slovenijiobavijestila predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa,javila je slovenska tiskovna agencija STA.
LJUBLJANA,28. studenoga 2005.(Hina) - Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) u ponedjeljak je o kršenju ljudskih prava "izbrisanih" neslovenaca u Sloveniji obavijestila predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, javila je slovenska tiskovna agencija STA.

U pismu Barrosu Amnesty International navodi da Slovenija "tisućama ljudi, među njima i brojnim Romima još uvijek ne osigurava temeljna ljudska prava nakon što ih je 1992. nezakonito uklonila iz državnog registra stanovništva".

Amnesty International u najnovijem izvješću o stanju ljudskih prava navodi da "izbrisanima" u Sloveniji još nisu vraćena prava koja su im pripadala do brisanja iz državnog registra stanovništva, te da je riječ o kršenju načela nediskriminacije koje je dio europskog prava i 21. članka Povelje UN-a o ljudskim pravima.

Po službenim podacima u Sloveniji je 18.305 "izbrisanih" na koje još nije primijenjena odluka Ustavnog suda da im se vrate prava ukinuta brisanjem iz registra stanovništva nakon što nisu zatražili ili dobili slovensko državljanstvo.

Sadašnja vlada više je puta najavila da će položaj "izbrisanih" riješiti ustavnim zakonom, ali da će primijeniti selektivni pristup i minimizirati pravo na moguće zahtjeve za odštetom zbog brisanja iz registra stanovništva i ukidanja prava na boravak u Sloveniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙