FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Invalidnim osobama omogućiti lakši pristup ustanovama u kulturi

ZAGREB, 29. studenoga 2005. (Hina) - Ministarstvo kulture predstaviloje danas rezultate i planove Nacionalne strategije jedinstvenepolitike za osobe s invaliditetom, kojoj je cilj omogućiti im lakšipristup ustanovama u kulturi i parkovima prirode.
ZAGREB, 29. studenoga 2005. (Hina) - Ministarstvo kulture predstavilo je danas rezultate i planove Nacionalne strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom, kojoj je cilj omogućiti im lakši pristup ustanovama u kulturi i parkovima prirode.

Naputcima te strategije, koja se provodi od 2003. do 2006., ustanove u kulturi i parkovi prirode trebali bi prilagoditi infrastrukturu osobama s invaliditetom.

Nakana je ukloniti arhitektonske i druge barijere, izgraditi rampe za kolica, pristupne staze, edukativne staze, sanitarne čvorove, rekao je Radenko Deželić, načelnik Odjela za zaštitu prirodnih vrijednosti u Ministarstvu.

Kao naujspješniji projekt dosad izdvojio je šumsku stazu "Bliznec" na Medvednici u koju je, uz pomoć sponzora, uloženo dva milijuna kuna. Staza je duga 800 metara, ima odmorišta i edukativne table spuštene na razinu osoba u kolicima, koje se u obliku "drvenih knjiga" mogu pročitati i na Brailleovom pismu.

U planu za Zagreb su, među ostalim, dovršenje knjižnice te izložbeni prostor za slijepe i slabovidne osobe.

Jedan od uvjeta kulture svakog društva je njegov odnos prema osobama s invaliditetom, rekao je Jasen Mesić, pomoćnik ministra u Upravi za zaštitu kulturne baštine.

Istaknuo je da sve novoizgrađene ustanove u kulturi moraju biti usklađene s potrebama osoba s invaliditetom, a nastoji se takve prilagodbe ostvariti i u sklopu obnove kulturne baštine.

Ministarstvo kulture svoj će dio mjera Nacionalne strategije predstaviti na okruglom stolu 1. prosinca u Zagrebu, na kojem će sudjelovati sva ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙