FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt "Novi svjetionici hrvatskog Jadrana"

SPLIT, 3. studenoga 2005.(Hina) - Udruženje hrvatskih arhitekatapredstavilo je danas u Splitu projekt "Novi svjetionici hrvatskogJadrana" kojim se predlaže strategija održiva razvoja Jadranske obalepod pritiskom masovnog turizma.
SPLIT, 3. studenoga 2005.(Hina) - Udruženje hrvatskih arhitekata predstavilo je danas u Splitu projekt "Novi svjetionici hrvatskog Jadrana" kojim se predlaže strategija održiva razvoja Jadranske obale pod pritiskom masovnog turizma.

Ostvaren je u suradnji s Institutom Berlageom u Rotterdamu i novčanom potporom programa "Matre" nizozemskog Ministarstva vanjskih poslova.

Projekt "Novi svjetionici hrvatskog Jadrana" usmjeren je na sedam područja na hrvatskoj obali: Labin, Omišalj na Krku, Goli otok, Zadar, Dugi Rat kod Omiša, Stari Grad na Hvaru i Dubrovnik. Njima se nudi mogući scenarij razvoja, uz usku suradnju arhitekata i predstavnika lokalnih zajednica kako bi se izradile alternativne razvojne strategije te poštovao interes stanovništva, prirodnih i kulturnih vrijednosti krajolika.

U iduće dvije godine predviđeno je da arhitekti i predstavnici lokalnih vlasti sedam odabranih gradova kako bi se za odabrana područja donijeli usklađeni prijedlozi prostornih planova. To bi omogućilo i povlačenje novca iz predpristupnih fondova Europske unije.

"Turizam je pokretač razvoja gradova, ali masovna apartmanizacija obale nije rješenje za budućnost, jer ona angažira lokalnu zajednicu dva do tri mjeseca na godinu i troši hrvatski prostor", kazao je voditelj projekta Vedran Mimica, prodekan Instituta Berlagea.

"U tih su sedam gradova i mjesta već utemeljeni timovi arhitektonskih stručnjaka i predstavnika nevladinih udruga, kojima u radu pomažu inicijative civilnog društva i arhitektonska mašta kao sredstvo preobrazbe prostora", kazao je Mimica.

Autori projekta su, uz ostalo, ponudili nova rješenja za dugoratsku tvornicu "Dalmaciju" koju bi srušili i zamijenili turističko-stambenim naseljem, a vojarnica u Zadru postala bi sveučilišni kampus.

Prva radionica projekta "Novi svjetionici hrvatskog Jadrana" održava se sutra i prekosutra u splitskoj Vili "Dalmaciji". Na kojoj osim arhitekata i nevladinih udruga iz radnih timova sudjeluju i predstavnici lokalnih samouprava s područja obuhvaćenih projektom, ministarstava i vladinih tijela djelatnost kojih se odnosi na razvoj obale, te Fonda za privatizaciju. Najavljen je i dolazak nizozemskog veleposlanika u Zagrebu i hrvatskog veleposlanika u Haagu.

Istodobno će u splitskoj "Galeriji umjetnina" biti otvorena izložba radova s Drugog bijenala arhitekture u Rotterdamu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙