FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za pravosuđe podržao Strategiju reforme pravosuđa

ZAGREB,8. studenoga 2005.(Hina) - Saborski Odbor za pravosuđe podržaoje danas Strategiju reforme pravosuđa kojom Ministarstvo pravosuđa, udvanaest konkretnih mjera, kani modernizirati i učinkovitijim stvoritihrvatski pravosudni sustav.
ZAGREB,8. studenoga 2005.(Hina) - Saborski Odbor za pravosuđe podržao je danas Strategiju reforme pravosuđa kojom Ministarstvo pravosuđa, u dvanaest konkretnih mjera, kani modernizirati i učinkovitijim stvoriti hrvatski pravosudni sustav.

"Vi podržite reformu, a mi ćemo je provesti", poručila je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt članovima Odbora koji su gotovo jednoglasno podržali Strategiju.

Strategija obuhvaća izmjene propisa, kako bi se, primjerice, uvelo tzv. elektroničko pravosuđe (dostavljanje otpravaka i pismena elektroničkim putem) kao temelj za učinkovitije i brže sudstvo.

Kao temelj reforme pravosuđe naglašena je transparentnost, a u tom smislu, kako je najavljeno, do kraja godine sve zemljišne knjige trebale bi se naći na internetu, u izradi je registar nekretnina pod ovrhom, itd.

Strategijom se, kaže ministrica, regulira prekovremeni rad sudaca na način da bi suci, koji se dobrovoljno jave, a ispunili su svoju redovnu normu, preuzimali zaostale predmete, kao što se, ističe, već uspješno radi u zemljišno-knjižnim odjelima.

Predlaže se i da prekršajne kazne ubuduće naplaćuju upravna tijela, ne više prekršajni sudovi koji su, upozorava Škare-Ožbolt, opterećeni predmetima koji nisu za sudove, poput kazni za nepropisno parkiranje ili 'švercanje' u tramvaju.

Određen je i tzv. razumni rok od tri godine u kojemu suci moraju rješavati predmete.

Više članova Odbora nužnim je ocijenilo osnivanje specijaliziranih sudova koji bi se bavili radno-pravnim predmetima i tako u to područje unijeli pravnu sigurnost.

Ministrica, pak, tvrdi da je takvim predmeta premalo da bi bilo potrebno osnivati posebne sudove, ali i najavljuje osnivanje posebnih radno-pravnih odjela na sudovima.

Članovi Odbora suglasni su da se kod pravosuđa treba izdići iznad stranačkih interesa i podržati svaki korak koji ide prema jačanju njegove učinkovitosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙