FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Santini: proračun kao i prošlogodišnji; potrebna strategija razvoja

ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Prijedlog proračuna za 2006.približio se iznosu od sto milijardi kuna (rashodi 98,8 milijardi),ali je isti kao i prošlogodišnji, a promijenila se jedino retorika -umjesto o razvojno-socijalnom govori se o uravnoteženom proračunu,ocijenio je danas predsjednik Hrvatske udruge poreznih obveznika GusteSantini.
ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Prijedlog proračuna za 2006. približio se iznosu od sto milijardi kuna (rashodi 98,8 milijardi), ali je isti kao i prošlogodišnji, a promijenila se jedino retorika - umjesto o razvojno-socijalnom govori se o uravnoteženom proračunu, ocijenio je danas predsjednik Hrvatske udruge poreznih obveznika Guste Santini.

Hrvatskoj treba koncepcija i strategija razvoja jasno precizirana dodatnim taktikama i operativnim politikama, poručio je Santini na okruglom stolu Udruge o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu.

Ističe i da reforma poreznog sustava i rashodne strane proračuna moraju biti briga cjelokupne vlasti i traže angažiranje stručnjaka.

Proračun je u najvećem dijelu (72 posto) određen, ali s preostalih 28 posto mogu se polučiti ambiciozniji rezultati, kazao je Santini, ocjenjujući kako i prihodna i rashodna strana postojeću redistribuciju čine krajnje nepravednom.

Santini smatra da uspjeh turističke sezone i deficit robne razmjene pune proračun poreznim prihodima s obzirom da je hrvatski porezni sustav usmjeren pretežno na potrošnju.

Ministarstvo financija pri izradi proračuna za 2006. uzelo je u obzir i što ako prihodi budu manji od očekivanih i rezervna varijanta na rashodnoj strani uvijek postoji, kazao je državni tajnik Ministarstva finacija Ante Žigman, odgovarajući time i na pitanje postoji li rezervna varijanta ako se u idućoj godini ne ostvare planirani prihodi od turizma.

Ne želeći ulaziti u detalje, Žigman ističe da se planirani porast poreznih prihoda (5,4 posto) može ostvariti, što potkrepljuje i podatkom da je s jučerašnjim danom zabilježen porast tih prihoda od 8,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U Ministarstvu financija za iduću godinu predviđaju inflaciju od 3,2 posto, a Žigman poručuje kako nema razloga za zabrinutost i kako inflacija od 10 posto u idućoj godini, kako je to početkom tjedna najavio Mato Crkvenac, nema šanse.

Bitnom karakteristikom proračuna Žigman označava činjenicu da se 2006. po prvi put očekuje da ukupni rashodi države (državnog proračuna, HAC-a, HC-a i lokalnih jedinica) bude ispod 50 posto BDP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙