FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjedok u istrazi o ubojstvu Haririja povlači iskaz

BEJRUT, 28. studenog 2005. (Hina/DPA) - Jedan od glavnih svjedoka uUN-ovoj istrazi koja upućuje na upletenost Sirije u ubojstvo bivšeglibanonskog premijera Rafika Haririja povukao je svoj iskaz na temeljučega je voditelj sirijske istrage o tom slučaju u ponedjeljak zatražioreviziju preliminarnog izvješća UN-a.
BEJRUT, 28. studenog 2005. (Hina/DPA) - Jedan od glavnih svjedoka u UN-ovoj istrazi koja upućuje na upletenost Sirije u ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja povukao je svoj iskaz na temelju čega je voditelj sirijske istrage o tom slučaju u ponedjeljak zatražio reviziju preliminarnog izvješća UN-a.

Svjedok koji je povukao svoj iskaz je čovjek koji kaže da je sirijski Kurd, bivši obavještajni agent Hassam Taher Hassam. On je novinarima u nedjelju navečer izjavio da je bio pod psihološkim i financijskim pritiskom kada je svjedočio protiv šogora sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koji se obojica u izvješću spominju kao osobe koje su imale ulogu u ubojstvu Haririja.

U svojim izjavama koje je prenijela sirijska televizija Hassam je ustvrdio da je bio "tajni svjedok" spomenut u izvješću kojeg je prošlog mjeseca dao UN-ov istražitelj Detlev Mehlis. U izvješću se kaže da je Damask imao vodeću ulogu u zavjeri za ubojstvo Haririja.

Ibrahim Darraji, koji vodi odvojenu sirijsku istragu o ubojstvu Haririja, zatražio je reviziju izvješća, navode libanonski mediji. Darraji je rekao da su Hassamove izjave "potpuno preokrenule" Mehlisovo izvješće.

Zahtjevi za revizijom izvješća dolaze samo dan prije no što je Mehlisov tim trebao održati prvi razgovor s višim sirijskim dužnosnicima u uredima UN-a u Beču, čime je trebao biti okončano i dugi spor oko mjesta razgovora. UN-ovo povjerenstvo trebalo je u Beču ispitati petoro viših sirijskih dužnosnika u utorak ili srijedu.

Darraji je rekao da je "s pravne točke gledanja Mehlisovo izvješće palo". Hassam je rekao da žali što je dao "potpuno lažne" izjave, no da je bio "pod pritiskom" i suočen s ponudom "astronomskog novčanog iznosa" od Haririjeve obitelji.

UN-ovo međunarodno povjerenstvo za istragu ustrajava da je Hassam dragovoljno dao svoju izjavu te da je čak izrazio i strah od reakcije sirijskih vlasti. Povjerenstvo ustrajava da "nikada nije ponudilo ili pružilo" bilo kakav poticaj za njegov iskaz.

Libanonski dužnosnici, poput zastupnika Jubrana Tueinija, Hassamove su izjave odbacili kao "novu igru sirijskog režima da zavede istragu". Ured za tisak parlamentarnog zastupnika Saada Haririja, sina ubijenog premijera Haririja, Hassamove je tvrdnje nazvao "neutemeljenim i fabriciranim".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙