FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće sigurnosti usvojilo oštru rezoluciju o Siriji

NEW YORK, 31. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Vijeće sigurnosti UN-ajednoglasno je usvojilo oštru rezoluciju u kojoj se od Sirije traži dasurađuje u UN-ovoj istrazi o ubojstvu bivšeg libanonskog premijeraRafika Haririja ili se suoči s mogućim kaznenim mjerama.
NEW YORK, 31. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je usvojilo oštru rezoluciju u kojoj se od Sirije traži da surađuje u UN-ovoj istrazi o ubojstvu bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja ili se suoči s mogućim kaznenim mjerama.

Rezolucija je usvojena sa svih petnaest glasova nakon što su se Sjedinjene Države i Francuska, koje su imale vodeću riječ u pripremi nacrta rezolucije, složile izbrisati dio u kojem se govori o gospodarskim sankcijama. Umjesto toga rezolucija, ako Sirija ne postupi u skladu sa zahtjevom, razmatra "daljnje akcije" koje nisu pobliže određene.

U New York je na sjednicu Vijeća sigurnosti doputovalo desetak ministra vanjskih poslova ili njihovih zamjenika članica VS-a naglasivši tako važnost glasovanja.

U rezoluciji se od Sirije traži da "bezuvjetno" surađuje u istrazi UN-a o atentatu na Harrija 14. veljače i nalaže Damasku da privede i stavi na raspolaganje UN-ovim istražiteljima osobe za koje se sumnja da su upletene u ubojstvo.

Također se traži zamrzavanje financijskih sredstava i zabrana putovanja osumnjičenih koje će imenovati njemački tužitelj Detlev Mehlis ili libanonska vlada. Svaka od članica VS-a, međutim, ima pravo prigovoriti stavljanju nekog imena na takvu listu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙