FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga M. Bertoše "Djeca iz obrtaljke - Nametnuto ime i izgubljeni identitet"

ZAGREB, 28. studenoga 2005. (Hina) - Knjiga lingvistice MiroslaveBertoše "Djeca iz obrtaljke - Nametnuto ime i izgubljeni identitet -Imena i prezimena nahoda u XIX. stoljeću" predstavljena je večeras uZagrebu.
ZAGREB, 28. studenoga 2005. (Hina) - Knjiga lingvistice Miroslave Bertoše "Djeca iz obrtaljke - Nametnuto ime i izgubljeni identitet - Imena i prezimena nahoda u XIX. stoljeću" predstavljena je večeras u Zagrebu.

O knjizi su govorili akademik Petar Šimunović, profesor sa Sveučilišta u Zadru Vladimir Skračić i autorica.

Govoreći o pitanju imena napuštene djece, akademik Petar Šimunović ocijenio je kako bi "danas mnoga od te djece da su živjela u našem vremenu svršila kao fetusi u gradskim kloakama".

Knjiga je po tematici i značenju doista novost u hrvatskoj antroponomastici, napomenuo je Šimunović, dodavši kako je autorica temeljito proučila osobna imena i prezimena napuštene djece u tršćanskim nahodištima iz 19. st.. "U toj građi bilo je lakše i teže prepoznatljivih hrvatskih prezimena", rekao je.

"Rad je važan prinos talijanskoj nahodskoj antroponimiji", ocijenio je Šimunović, ustvrdivši kako je to uzorak na koji bi način trebalo obraditi naša nahodska prezimena u primorskim gradovima.

Prof. Skračić je podsjetio kako je autorica u prvom dijelu knjige obradila povijest odnosa prema napuštenoj djeci, a u drugom dijelu knjige lingvistička pitanja.

Knjiga "Djeca iz obrtaljke - Nametnuto ime i izgubljeni identitet - Imena i prezimena nahoda u XIX. stoljeću" (312 str.) u deset poglavlja obrađuje probleme napuštene djece u 19. st., njihovo stanje u tršćanskima nahodištima, imensko-prezimenski korpus iz tršćanskih nahodskih matičnih knjiga iz 19. st., fonološku, semantičku, morfološku i stilističku raščlambu, pitanje nahodskih prezimena nakon ukinuća tršćanske obrtaljke te unutarjezičnu i izvanjezičnu motiviranost prezimenskih tvorba.

Knjigu lingvistice Miroslave Bertoše objavio je zagrebački nakladnik "Profil", a predgovor joj je napisao akademik Petar Šimunović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙