FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana spreman posredovati između Hrvatske i Slovenije

BRUXELLES, 25. studenog 2005. (Hina) - Visoki predstavnik EU-a zavanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana izjavio je upetak u Bruxellesu da je spreman pomoći Hrvatskoj i Sloveniji utraženju rješenja za otvorena pitanja koja postoje između te dvijezemlje.
BRUXELLES, 25. studenog 2005. (Hina) - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana izjavio je u petak u Bruxellesu da je spreman pomoći Hrvatskoj i Sloveniji u traženju rješenja za otvorena pitanja koja postoje između te dvije zemlje.

Solana je u razgovoru s novinarima u Bruxellesu kazao da sigurno postoji rješenje za granični problem koji postoji između RH i Slovenije.

"Sigurno postoji rješenje za granična pitanja između Hrvatske i Slovenije", rekao je Solana na marginama konferencije pod nazivom "Deset godina Daytona: lekcije iz prošlosti".

"Granični problem i ostala pitanja koja opterećuju Hrvatsku i Sloveniju naslijeđe su raspada bivše Jugoslavije", kazao je visoki predstavnik EU-a.

Solana je dodao pri tom da smatra da je njegova pomoć dobrodošla, jer se radi o problemu koji postoji između zemlje članice EU-a i zemlje kandidatkinje, iako je stajalište Unije da bilateralna pitanja Zagreb i Ljubljana trebaju rješavati sami.

Solana je to izjavio odgovarajući na pitanja novinara o jučerašnjoj izjavi slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela koji je rekao da njegova vlada smatra da otvorena pitanja sa susjednom Hrvatskom želi riješiti dok traju pristupni pregovori.

Rupel je u izjavi za medije nakon sastanka sa Solanom u četvrtak rekao da je visokom predstavniku EU-a među ostalim pojasnio slovenska stajališta o nekim otvorenim pitanjima između Slovenije i Hrvatske, kao što su pitanje granice, štednja hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci, granični prijelazi i ribarstvo, te da te probleme Slovenija u okviru pristupanja Hrvatske Europskoj uniji namjerava rješavati "na dva kolosijeka".

Rupel je dodao da je Slovenija zainteresirana da se pojedini od tih problema rješavaju u sklopu procesa u kojem će Hrvatska s EU-om zatvarati pojedina pregovaračka poglavlja u sklopu usvajanja europske pravne stečevine, a s druge strane u okviru sastanaka Vijeća ministara Europske unije na kojima Slovenija kao članica već sudjeluje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙