FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek o Rupelovu razgovoru sa Solanom

LJUBLJANA, 24. studenoga 2005. (Hina) - Slovenski predsjednik JanezDrnovšek u četvrtak je za Slovenski radio s rezervom komentiraorazgovor slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela ipovjerenika EU za vanjske poslove i sigurnost Javiera Solane, odnosnomogućnost da otvoreno pitanje granice između Hrvatske i Slovenije buderiješeno u kontekstu hrvatskih pristupnih pregovora s EU.
LJUBLJANA, 24. studenoga 2005. (Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u četvrtak je za Slovenski radio s rezervom komentirao razgovor slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela i povjerenika EU za vanjske poslove i sigurnost Javiera Solane, odnosno mogućnost da otvoreno pitanje granice između Hrvatske i Slovenije bude riješeno u kontekstu hrvatskih pristupnih pregovora s EU.

Moguće je očekivati da će se u sklopu hrvatskog uključivanja u EU riješiti neki međusobni problemi poput ribarstva, dok je pitanje granice bilateralno, rekao je Drnovšek.

"Moguće je u tome pogledu očekivati konstruktivan pritisak EU, ali ne samo na Hrvatsku nego i na Sloveniju", rekao je Drnovšek. Dodao je da je i slučaj uključivanja Cipra u EU pokazao da se takva pitanja na taj način ne mogu riješiti.

Drnovšek je rekao da bi bilo neopravdano očekivati nekakav diktat EU prema Hrvatskoj oko granice i da je moguć samo konstruktivan pritisak Bruxellesa na obje strane, pri čemu je dopustio i Solaninu ulogu pružanja dobrih usluga objema stranama.

Glede Ljubljanske banke, Drnovšek je rekao da Slovenija ima argumente za svoje stajalište da se radi o sukcesijskom pitanju povezanom s raspadom financijskog sustava bivše Jugoslavije. Po Drnovšekovim riječima, Hrvatska sada čeka da se riješe tužbe hrvatskih štediša protiv Ljubljanske banke pred Sudom Vijeća Europe. Ako hrvatski štediše taj slučaj izgube, Hrvatska bi vjerojatno bila spremnija pristati da se to pitanje rješava u sklopu pregovora o sukcesiji, te uz mogućnost ponovnog rada Ljubljanske banke u Hrvatskoj koja u Hrvatskoj nema samo obveze nego i potraživanja, rekao je Drnovšek.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙