FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Svjedokinja opisala predaju vojnika i civila na Mitnici

DEN HAAG, 28. studenog 2005. (Hina) - Svjedokinja optužbe Šarlota Foro,u ponedjeljak je na suđenju ''vukovarskoj trojci'' pred Haškim sudom(ICTY) opisala predaju hrvatskih vojnika i civila na Mitnici 18.studenoga 1991., prilikom koje je zbog prisustva međunarodnihpromatrača izbjegnuta tragedija kakva je dva dana kasnije zadesilaranjenike i civile odvedene iz vukovarske bolnice.
DEN HAAG, 28. studenog 2005. (Hina) - Svjedokinja optužbe Šarlota Foro, u ponedjeljak je na suđenju ''vukovarskoj trojci'' pred Haškim sudom (ICTY) opisala predaju hrvatskih vojnika i civila na Mitnici 18. studenoga 1991., prilikom koje je zbog prisustva međunarodnih promatrača izbjegnuta tragedija kakva je dva dana kasnije zadesila ranjenike i civile odvedene iz vukovarske bolnice.

Umirovljenom generalu JNA Mili Mrkšiću i njemu podređenim oficirima Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću pred ICTY-em se sudi pod optužbom za pokolj nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila iz vukovarske bolnice, izvršen na Ovčari 20. studenoga 1991.

"S JNA je dogovoreno je da će svi pripadnici Zbora narodne garde (ZNG) predati oružje i da će prema njima kao ratnim zarobljenicima postupati po Ženevskim konvencijama. Civili su trebali biti evakuirani u dio Hrvatske koji nije zahvaćen ratom", kazala je svjedokinja, koje je opsadu grada provela u skloništu Komunalnog poduzeća, gdje je bio i stožer ZNG za Mitnicu .

Predaja je obavljena 18. studenoga na Novom groblju gdje se, po njezinim riječima, našlo oko 180 branitelja te između 2.000 i 4.000 civila s Mitnice, na kojoj su tijekom rata vođene silovite borbe s teškim gubicima i na strani JNA i na hrvatskoj strani.

"Vojnici su predavali oružje a predstavnici europske promatračke misije (ECMM) i Međunarodnog Crvenog križa (ICRC) bili su prisutni kod predaje oružja i popisivali su vojnike", kazala je.

Svjedokinja je rekla da je cijelom operacijom zapovjedao major Veselin Šljivančanin te da je na groblju bilo 50-ak vojnika JNA.

Napomenula je kako je malo dalje vidjela parkiranu limuzinu kraj koje su stajali posebni izaslasnik UN-a Cyrus Vance i njegova pratnja, promatrajući predaju hrvatskih vojnika i civila.

Svjedokinja Foro je ispričala kako su prvo odvedeni borci koji su se predali a potom je oko 15 sati uslijedila i evakuacija civila.

Opisala je kako je ona sa suprugom Josipom i svojim roditeljima bila na kraju kolone civila, koji su sprovedeni na Ovčaru, gdje im je pred hangarom Šljivančanin održao govor o tome da je JNA "oslobodila Vukovar" i naredio da se razdvoje žene i muškarci.

"Žene su to odbile učiniti pa je uslijedila rasprava Šljivančanina s dvojicom bradatih zapovjednika paravojnih snaga, nakon čega je on naredio da svi uđu u autobuse", rekla je svjedokinja.

Njegovom suprugu je na ulasku u autobus jedan lokalni pripadnik srpske TO rekao "sada vas moramo pustiti ali je to trebalo drugačije završiti", dodala je Faro. Na traženje tužitelja Age Khana objasnila je kako je to značilo da nisu trebali preživjeti.

Svjedokinja je opisala kako je veliki dio civila umjesto na teritorij Hrvatske odveden u zatvor u Sremskoj Mitrovici u Srbiji.

Kazala je kako je Sremskoj Mitrovici završio i njezin suprug, roditelji i teta te da je ona bila smještena u jednoj prostoriji s 90 žena, gdje su ispitivani i držani u jako lošim uvjetima.

Foro je rekla da je nakon 18 dana razmijenjena i prebačena u Zagreb gdje je kasnije nastavila raditi u uredu za nestale osobe.

Opisala je i nastojanja tog ureda da se sazna sudbina ranjenika iz vukovarske bolnice, no JNA je o tome odbijala razgovarati.

U nastavku sjednice svjedokinju su ispitivali branitelji optuženih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙