FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Riječka luka: Nezavisni sindikat traži sudjelovanje u kolektivnom pregovaranju

RIJEKA,28. studenoga 2005.(Hina) - Nezavisni sindikat zaposlenika uriječkoj luci (NSZRL) zahtijeva da, uz ostala dva lučka sindikata,ravnopravno sudjeluje u kolektivnom pregovaranju s Lukom Rijeka d.d.te će zatražiti da se pregovori, koji se održavaju bez toga sindikata,vrate na početak, rekao je danas na konferenciji za novinarepredsjednik NSZRL-a Vlatko Mandekić.
RIJEKA,28. studenoga 2005.(Hina) - Nezavisni sindikat zaposlenika u riječkoj luci (NSZRL) zahtijeva da, uz ostala dva lučka sindikata, ravnopravno sudjeluje u kolektivnom pregovaranju s Lukom Rijeka d.d. te će zatražiti da se pregovori, koji se održavaju bez toga sindikata, vrate na početak, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik NSZRL-a Vlatko Mandekić.

Zahtjeve NSZRL-a podupro je na konferenciji za novinare i predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević.

Mandekić je novinarima predočio obavijest Državnog inspektorata u kojoj se navodi da je "inspektor rada zbog osnovane sumnje u počinjenje prekršaja, kažnjivog prema Zakonu o radu, protiv poslodavca (Luka Rijeka d.d.) i odgovorne osobe direktora Sektora kadrovsko-pravnih poslova Arsena Randića podnio zahtjev za pokretanjem prekršajnog postupka".

Naime, predsjedniku jednog od triju lučkih sindikata Vlatku Mandekiću Uprava Luke prije oko mjesec dana nije dopustila sudjelovanje na pregovorima o kolektivnom ugovaranju. Mandekić je prije toga prihvatio otkaz ugovora o radu uz otpremninu, u skladu s postupkom zbrinjavanja prekobrojnih zaposlenika Luke.

Iz Sektora kadrovsko-pravnih poslova Luke tada je rečeno da je Mandekiću zapriječeno sudjelovanje u pregovorima te da je "po Statutu NSZRL-a, a zbog prekida radnog odnosa, Mandekić prestao biti član tog sindikata".

U obavijesti Inspektorata stoji kako je "utvrđeno da je poslodavac pokušao uspostaviti nadzor nad djelovanjem sindikata, posebice na način da je onemogućavao Mandekića da, kao ovlaštena osoba, sudjeluje u postupku mirenja u kolektivnom radnom sporu između triju sindikata i poslodavca".

Iz Inspektorata su naveli da "poslodavac onemogućava Mandekiću obavljanje sindikalne djelatnosti, uzimajući sebi za pravo da ocjenjuje legitimnost izbora sindikalnog predstavnika", te da "pokušava ostvariti zabranjeni nadzor nad sindikatom".

Na konferenciji je predočeno i mišljenje Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva po kojemu sindikati o načinu zastupanja kod poslodavca odlučuju samostalno.

U mišljenju Ministarstva navodi se da poslodavac nije ovlašten ocjenjivati legitimnosti izbora sindikalnog povjerenika od strane sindikata, niti tumačiti odredbe statuta sindikata, te da bi "takvo ponašanje poslodavca moglo imati obilježja prekršaja iz grupe težih prekršaja Zakona o radu".

Iz NSZRL-a su naveli da će, ako Uprava Luke ne pristane na mirno rješenje prijepora, zatražiti da Gospodarsko-socijalno vijeće odredi pregovarački tim za kolektivne pregovore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙