FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH i dalje bilježi pad na svjetskoj ljestvici konkurentnosti

SARAJEVO,28. studenog(Hina) - Bosna i Hercegovina zabilježila jeobjektivni pad konkurentnosti u proteklih godinu dana, pokazao je dioizvještaja o globalnoj konkurentnosti za 2005-2006. godinu, kojega već26 godina objavljuje Svjetski ekonomski forum (WEF) i sada obuhvaćainformacije o stanju u 117 zemalja sa svih kontinenata.
SARAJEVO,28. studenog(Hina) - Bosna i Hercegovina zabilježila je objektivni pad konkurentnosti u proteklih godinu dana, pokazao je dio izvještaja o globalnoj konkurentnosti za 2005-2006. godinu, kojega već 26 godina objavljuje Svjetski ekonomski forum (WEF) i sada obuhvaća informacije o stanju u 117 zemalja sa svih kontinenata.

Dio izvještaja koji se odnosi na BiH predstavljen je u ponedjeljak u Sarajevu, u Akademiji nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH), čiji su stručnjaci i sudjelovali u pripremanju ovog projekta.

Na pitanja povezana sa 142 indikatora stanja u pojedinoj zemlji odgovarali su predstavnici 11 tisuća uspješnih tvrtki iz cijelog svijeta, a među njima i 75 iz BiH.

Prošle godine BiH je bila na 81. mjestu po indeksu rasta konkurentnosti, među 104 zemlje koje su tada bile uključene u ovom istraživanje, a prvo mjesto i 2004. i 2005. godine pripalo je Finskoj, dok je na posljednjem bio Čad.

Ove godine, s povećanim brojem država, zauzela je 95. mjesto, a predsjednik ANUBiH Božidar Matić kazao je kako upravo zbog toga ne treba poklanjati previše pozornosti trenutačnom mjestu na tablici koliko upozoravajućim trendovima.

"Znamo da smo pri dnu tablice i da nismo ni prva ni druga liga", kazao je Matić ali je upozorio kako puno više zabrinjava nazadak i u odnosu na predratno razdoblje.

To je ilustrirao činjenicom da BiH, kao zemlja koja je prije rata izvozila tešku vodu namijenjenu nuklearnim elektranama, danas uvozi i onu destiliranu.

Akademik Matić drži kako je zaostajanje zemlje izravni rezultat premalog ulaganja u obrazovanje i znanstvena istraživanja te stalnog odlaska kvalificiranih stručnjaka.

Profesor Eelektrotehničkog fakulteta u Sarajevu Zlatko Lagumdžija istaknuo je kako ovogodišnji globalni izvještaj o konkurentnosti jasno pokazuje da su se u ovom dijelu Europe formirale tri skupine zemlja bliske po trenutačnom stanju i perspektivama koje ih očekuju.

Slovenija, koja je 32. mjestu ljestvice globalne konkurentnosti, ostala je dio regije još samo povijesno, Hrvatska, koja je na 62. mjestu, zajedno s Bugarskom i Rumunjskom čini skupinu koja brzo napreduje, dok BiH zajedno s Makedonijom, Srbijom i Crnom Gorom te Albanijom ostaje problematična s obzirom na brojne negativne pokazatelje.

Najbolje rezultate BiH postiže u bizarnim područjima kakva je nepostojanje posebne opasnosti od zaraznih bolesti poput HIV-a ili malarije ili u porastu broja mobilnih telefona.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, koji je također sudjelovao raspravi, najavio je kako će izvještaj o konkurentnosti svakako poslužiti za revidiranje srednjoročne strategije razvitka zemlje koja treba biti dovršena do ožujka naredne godine.

Terzić je istaknuo kako njegova vlada veoma ozbiljno drži do svih upozorenja iz ovakvih analiza pa je samo prošle godine poduzeto niz mjera kojima je poboljšana poslovna sposobnost zemlje, što je i omogućilo gospodarski rast od pet posto, uz ostvarenje proračunskog suficita i zadržavanje inflacije na niskoj razini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙