FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dojenje smanjuje opasnost od dijabetesa tipa 2

NEW YORK, 28. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Rizik od razvojadijabetesa tipa 2 kod žena koje nakon poroda doje svoje bebe, manji jenego kod onih koje to ne čine, ustvrdili su američki znanstvenici.
NEW YORK, 28. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kod žena koje nakon poroda doje svoje bebe, manji je nego kod onih koje to ne čine, ustvrdili su američki znanstvenici.

"Istraživanja koja smo proveli ukazuju na to da dojenje pozitivno utječe na ženin metabolizam te da su laktacija, reprodukcija i njezin metabolizam u potencijalnoj međusobnoj vezi", rekla je za Reuters Alison Stuebe s Harvardske Visoke medicinske škole.

"U našim smo analizama u obzir uzeli i način prehrane, vježbanje, uzimanje vitaminskih dodataka i je li osoba bila pušač. Istraživanja smo proveli na dvije velike skupine rodilja. Prvu je skupinu činilo 83.585 žena, a drugu 73.418 žena, pri čemu je druga skupina bila u prosjeku nešto mlađa", rekla je Stuebe.

"Trudnoća je na neki način prodijabetičko stanje, tijelo je rezistentno na inzulin, a na taj način tijelo majke jamči da će fetus dobiti onoliko šećera koliko mu je potrebno. Nakon toga nastupa razdoblje dojenja, koje bismo mogli nazvati i antidijabetičkim stanjem", rekla je Stuebe.

Znanstvenici pretpostavljaju da dojenje "resetira", tj. dovodi u red ženino tijelo nakon poroda. Ukoliko žena ne doji dijete nakon poroda tijekom određenog razdoblja, opasnost od razvoja dijabetesa kod nje se povećava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙