FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kalcij iz hrane bolji nego iz dodataka prehrani

NEW YORK, 23. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Djevojčice koje uzimajuviše kalcija putem hrane dobivaju više na koštanoj masi od onih kojega uzimaju u obliku umjetnih dodataka prehrani, dok djeca koja većdobivaju odgovarajuće količine kalcija prehranom nemaju koristi oddodatnog kalcija u bilo kojem obliku, utvrdili su finski znanstvenici.
NEW YORK, 23. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Djevojčice koje uzimaju više kalcija putem hrane dobivaju više na koštanoj masi od onih koje ga uzimaju u obliku umjetnih dodataka prehrani, dok djeca koja već dobivaju odgovarajuće količine kalcija prehranom nemaju koristi od dodatnog kalcija u bilo kojem obliku, utvrdili su finski znanstvenici.

"Proveli smo istraživanje kako bismo utvrdili kako maksimalno povećati najveću koštanu masu kod djece tijekom brzog rasta u pubertetu, kada se stvara 60 posto koštane mase odrasle osobe, i tako spriječiti osteoporozu u kasnijoj dobi", rekla je Sulin Cheng, s finskog sveučilišta Jyvaskyla.

Utvrdili su da je uzimanje kalcija putem prehrane korisnije od umjetnih dodataka prehrani. Ipak, nakon što se pređe određena optimalna količina, koristi od dodatnog kalcija nema, objašnjava Cheng.

Znanstvenici se nadaju da će njihova studija pomoći liječnicima u odgovoru na pitanje kako izbjeći nepotrebno davanje kalcija djeci koja se normalno razvijaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙