FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nesanica kod muškaraca mogući uzrok dijabetesa

NEW YORK, 12. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Poremećaji spavanja moglibi povećati rizik od razvoja dijabetesa kod muškaraca, ali ne i kodžena, pokazala je nova švedska studija.
NEW YORK, 12. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Poremećaji spavanja mogli bi povećati rizik od razvoja dijabetesa kod muškaraca, ali ne i kod žena, pokazala je nova švedska studija.

Lena Mallon iz Sveučilišne bolnice u Uppsali i njezini suradnici poslali su upitnike o poremećajima spavanja i drugim mogućim rizičnim čimbenicima za razvoj dijabetesa na adrese 1.187 ljudi u dobi između 45 i 65 godina u dva navrata, prvo 1983. te ponovno 1995. godine.

U tom intervalu, dijabetes je razvilo šest posto žena i devet posto muškaraca, kaže se u izvješću objavljenom u liječničkom časopisu Diabetes Care.

Nakon isključivanja drugih mogućim čimbenika koji djeluju na razvoj dijabetesa, znanstvenici su zaključili da je rizik od razvoja te bolesti tri puta veći kod muškaraca koji nisu spavali više od pet sati noću, te gotovo pet puta veći kod onih koji su se često budili.

Kod žena, međutim, nije pronađena takva uzročno-posljedična veza.

Znanstvenici kažu da postoji nekoliko načina na koje nedostatak sna može dovesti do dijabetesa. Jedan je da slabi san aktivira sustav stresa, a drugi da nedostatak sna može utjecati na metabolizam ugljikohidrata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙