FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra se otvara izložba "Postskulptura"

ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Postskulptura - hrvatska skulptura2005. naziv je izložbe koja se sutra navečer otvara u Domu hrvatskihlikovnih umjetnika, najavio je danas na konferenciji za novinare autorkoncepcije izložbe Zvonko Maković.
ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Postskulptura - hrvatska skulptura 2005. naziv je izložbe koja se sutra navečer otvara u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, najavio je danas na konferenciji za novinare autor koncepcije izložbe Zvonko Maković.

Za izložbu je odabrao djela dvanaestorice mladih, ali već afirmiranih umjetnika Ivane Fiolić, Ivana Franke, Aleksandra Garbina, Alema Korkuta, Kristijana Kožula, Ines Krasić, Siniše Majkusa, Damira Očka, Viktora Popovića, Silva Šarića, Silvija Vujičića i Vlaste Žanić.

Obrazlažući naziv, odnosno namjeru izložbe, Maković je istaknuo da je u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj stasala generacija mladih umjetnika koji su unijeli cijeli niz inovacija u svim aspektima skulpture. Napustili su tradicionalnu obradu mase, okrenuli su se od istraživanja forme, te počeli razmišljati o skulpturi prvenstveno s pozicije koncepta, odnosno kroz relacije koje skulptura uspostavlja s publikom, istaknuo je Maković.

Napomenuo je kako se većina tih umjetnika nije školovala za kipare, već su skulpturu izabrali kao medij u kojemu će najcjelovitije izraziti svoje namjere. Točnije rečeno, skulpturi su se okrenuli eksperimentirajući i na drugim područjima, od grafike, instalacija, videa, do modnih događaja, a rezultate tih svojih ispitivanja uključivali su u medij skulpture kao njegov integralni dio.

Maković je podsjetio da je dio tih autora bio predstavljen na prošlogodišnjoj izložbi "Nova hrvatska skulptura" u Galeriji Kazamat u Osijeku.

Većina njih se javljala na samostalnim i skupnim izložbama i dobila brojne nagrade i priznanja. Ti autori djeluju isključivo kao individualci, ali zbog srodnosti po razmišljanjima i po djelima autor koncepcije se odlučio pokazati njihova djela na takvoj jednoj izložbi.

Naglasio je kako je za te radove pojam volumena, tijela, taktilne materije krajnje relativiziran, a oblikovanje je shvaćeno vrlo uvjetno, budući nije forma ta, kojoj umjetnik teži u konačnici.

Na otvorenju izložbe bit će izveden performans Silvija Vujičića. Izložba obuhvaća oko četrdesetak radova, a oko 70 posto izložene građe vlasništvo je Filip Tradea.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙