FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Otvorena izložba hrvatskih i njemačkih umjetnika

ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Međunarodna izložba "Criss-Cross -Pet pozicija u suvremenoj hrvatskoj i njemačkoj umjetnost" otvorena jevečeras u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.
ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Međunarodna izložba "Criss-Cross - Pet pozicija u suvremenoj hrvatskoj i njemačkoj umjetnost" otvorena je večeras u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Autorica izložbe Nada Beroš postavila je radove suvremenih hrvatskih i njemačkih umjetnika Lovre Artukovića, Plamene Dejanoff, Nine Fischer i Maroan el Sani, Kristiana Kožula, Kristine Leko, Marion Porten, Antje Schiffers, Julije Schmidt, Slavena Tolja i Sanje Vuk.

Većina ovih umjetnika bila je nazočna otvaranju izložbe koja je ujedno i posljednja izložba u izložbenom prostoru na Katarininom trgu. Muzej suvremene umjetnosti preselit će se u novi prostor.

Na tiskovnoj konferenciji u prigodi otvaranja izložbe govorili su ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić, njemački veleposlanik u Hrvatskoj Juergen Staks, ravnateljica Goethe-Instituta Zagreb Juliane Stegner, u ime konzultantske tvrtke Roland Berger Vladimir Preveden i autorica izložbe Nada Beroš.

Pintarićeva je ocijenila kako je izložba Criss-Cross svojevrsni izazov Muzeju jer ju prvi put osmišljavaju i realiziraju u dogovoru i suradnji s nemuzejskim kućama Goethe-Institutom i konzultantskom tvrtkom Roland Berger.

Njemački veleposlanik Juergen Staks ocijenio je kako je hrvatska više stoljeća integralni i sastavni dio europske kulture. "Hrvatska je mlada država ali je Domovinski rat napravio materijalna i duševna razaranja", rekao je.

"Svi smo ponukani na svladavanje posljedica prošlosti", napomenuo je dodavši kako "preko granica moramo spojiti srca ljudi".

Stenger je ustvrdila kako "umjetnost omogućuje gledati stvari očima drugih što nam omogućuje upoznavanje drukčijeg stajališta".

Autorica izložbe Nada Beroš napomenula je kako se našoj publici predstavljaju umjetnici u čijem se radu preklapaju srodne teme, umjetničke strategije i modeli ponašanja koji naznačuju karakterističnu problematiku umjetnosti na prijelazu 20. u 21. stoljeće.

Izložba će biti otvorena do 30. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙