FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Granični prijelaz Rafah otvoren za slobodan prolaz Palestinaca

RAFAH, 26. studenog 2005. (Hina/AFP) - Prva skupina Palestinaca prošlaje slobodno u subotu, prvi put od izraelskog povlačenja iz pojasa Gazeu rujnu, nakon 38 godina okupacije tog teritorija, granični prijelazRafah, vitalni prijelaz prema inozemstvu i Egiptu.
RAFAH, 26. studenog 2005. (Hina/AFP) - Prva skupina Palestinaca prošla je slobodno u subotu, prvi put od izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze u rujnu, nakon 38 godina okupacije tog teritorija, granični prijelaz Rafah, vitalni prijelaz prema inozemstvu i Egiptu.

Putnici, pristigli autobusom, krenuli su prema prijelazu koji je otvoren u podne po lokalnom vremenu. Tisuću Palestinaca skupilo se pred ulazom prije otvaranja.

Granični će prijelaz, čije je ponovno stavljanje u pogon službeno obilježeno u petak, na svečanosti kojom je predsjedao palestinski čelnik Mahmud Abas, u prvo vrijeme raditi samo četiri sata dnevno.

Otvaranjem prijelaza, 1,3 milijuna stanovnika palestinskog teritorija Gaze, odakle se Izrael povukao 12. rujna, više nije izolirano.

Granični prijelaz obvezatna je točka tranzita za svakog Palestinca koji iz pojasa Gaze ide u inozemstvo. Bio je pod nadzorom izraelske vojske od otvaranja u travnju 1982.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙