FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelci i Palestinci postigli dogovor o otvaranju granica u Gazi

JERUZALEM , 15. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Izraelci i Palestincipostigli su u utorak dogovor o otvaranju granica u pojasu Gaze, kojiće pridonijeti slobodi kretanja u tome području, nakon intenzivnihpregovora u kojima je sudjelovala i američka državna tajnicaCondoleezza Rice, izvijestilo je u ponedjeljak izraelsko ministarstvovanjskih poslova.
JERUZALEM , 15. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Izraelci i Palestinci postigli su u utorak dogovor o otvaranju granica u pojasu Gaze, koji će pridonijeti slobodi kretanja u tome području, nakon intenzivnih pregovora u kojima je sudjelovala i američka državna tajnica Condoleezza Rice, izvijestilo je u ponedjeljak izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Rice, koja je prema mišljenju promatrača stavila vlastitu reputaciju na kocku, osobno se snažno angažiravši u pregovorima, odgodila je putovanje u Aziju na sastanak zemalja članica APEC-a kako bi u Jeruzalemu pokušala potaknuti dogovor između dviju strana.

Mogućnost pristupa 'ostatku svijeta' za stanovnike Gaze smatra se ključnim u jačanju osiromašene ekonomije toga područja te poboljšava izglede za postizanje dugoročnog mira nakon izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze u rujnu nakon 38-godišnje okupacije.

Dvije su se strane u prisutnosti kamera, na graničnom prijelazu u Rafahu dogovorile kako će nadzirati terminal u Rafahu uz pomoć video-nadzora koji će biti smješten u operativnim prostorijma udaljenim nekoliko kilometara od prijelaza. Palestinci su inzistirali na tomu da izraelski monitori ne budu u Rafahu. Otvaranje terminala u Rafahu omogućuje ulaz s tog područja u Egipat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙