FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael na nadzornoj točci uhitio Mordechaija Vanunua

JERUZALEM, 18. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Izraelska policija je upetak u pokušaju prelaska nadzorne točke na Zapadnoj obali Gazuuhitila Mordechaija Vanunua koji je 1986. britanskom tisku odaoizraelske nuklearne tajne.
JERUZALEM, 18. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Izraelska policija je u petak u pokušaju prelaska nadzorne točke na Zapadnoj obali Gazu uhitila Mordechaija Vanunua koji je 1986. britanskom tisku odao izraelske nuklearne tajne.

Vanunu je priveden kada je pokušao prijeći nadzornu točku na Zapadnoj obali čime je prekršio ograničenja kretanja nakon oslobađanja iz zatvora 2004. godine. Policajac na granici obavljao je provjeru putnika u autobusu koji kroz nadzornu točku Al-Rama prolazi prema Jeruzalemu i primijetio Vanunua među putnicima, rekao je glasnogovornik policije Mickey Rosenfeld.

"On je odveden na ispitivanja u naš odjel za međunarodni kriminal". rekao je Rosenfeld.

Vanunu je 1986. novinaru britanskog lista gotovo u potpunosti odao izraelske nuklearne tajne u razgovoru o svojem radu u reaktoru Dimona. Vanunuove izjave Sunday Timesu neovisne su stručnjake dovele do zaključka da Izrael ima 100 do 200 nuklearnih bombi. Izrael koji nije komentirao navode o svojim nuklearnim kapacitetima osudio ga je na 18 godina zatvora.

Vanunu je prošle godine oslobođen ali mu je na neodređeno vrijeme zabranjeno napuštati Izrael s obrazloženjem da bi mogao odati još državnih tajni. Vanunu je optužbe odbacio ali je najavio da će nastaviti sa svojom antinuklearnom kampanjom.

Rosenfeld je rekao da je autobus u kojem se nalazio Vanunu dolazio iz palestinskog sela al-Ram na okupiranoj Zapadnoj obali, no nije želio nagađati što je Vanunu tamo radio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙