FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Obrana "vukovarske trojke" difamira svjedoka P-016

DEN HAAG/ZAGREB,25. studenoga(Hina) - Branitelji "vukovarske trojke"bivših oficira JNA Mile Mrškića, Miroslava Radića i VeselinaŠljivančanina, optuženih za pokolj na Ovčari, u petak su pred Haškimsudom nastavili osporavati kredibilitet zaštićenog svjedoka optužbeP-016 koji je u svom iskazu naveo kako su optuženi naredili da sepobiju ranjenici i civili iz vukovarske bolnioce.
DEN HAAG/ZAGREB,25. studenoga(Hina) - Branitelji "vukovarske trojke" bivših oficira JNA Mile Mrškića, Miroslava Radića i Veselina Šljivančanina, optuženih za pokolj na Ovčari, u petak su pred Haškim sudom nastavili osporavati kredibilitet zaštićenog svjedoka optužbe P-016 koji je u svom iskazu naveo kako su optuženi naredili da se pobiju ranjenici i civili iz vukovarske bolnioce.

Iskaz zaštićenog svjedoka P-016, započet u srijedu, najvećim je dijelom protekao na zatvorenoj sjednici, pa se tek danas moglo sa sigurnošću utvrditi da se radi o oficiru-novinaru vojnog lista "Front", koji je Vukovar posjetio između 18. i 20. studenoga 1991. kada su grad okupirale snage JNA, srpske Teritorijalne obrane i paravojne snage, u ekipi lista koja je radila foto-reportažu o tom događaju.

Svjedok je u srijedu rekao da mu je jedan poznanik, oficir JNA u studenom 1992. potvrdio kako su "Mrkšić i Šljivančanin naredili da se pobiju ljudi iz vukovarske bolnice", te naveo kako mu je treći optuženi Radić 19. rujna 1991. na ulazu u vukovarsku bolnicu rekao da su hrvatski ranjenici koje su vojnici JNA iznosili iz vukovarske bolnice "mrtvi ljudi".

Branitelji Mrkšića, Šljivančanina i Radića, svim su silama nastojali srušiti kredibilitet tog svjedoka "insidera" u procesu, ukazujući na njegovo vjerojatnu bošnjašku nacionalnost, kratko pamćenje, naknadno sjećanje, i druge "nedostatke".

U difamiranju svjedoka najdalje je otišao Radićev branitelj, Borivoje Borović, dokazujući da se radi o duševnom bolesniku, i izrugujući se njegovim upečatljivim sjećanjima na dramatične prizore iz Vukovara.

"U svibnju 1992. bili ste kod neuropsihijatra, recite nam koju vam je terapiju propisao", pitao je Borović, što je svjedok potvrdio rekavši da je bacio tablete koje je dobio, te da je od tada uzimao samo neka blaga sredstva za smirenje.

Naglasivši da ima fotografsko pamćenje, svjedok P-016 je opisao neke prizore iz Vukovara, poput onog kada su vojnici JNA iznosili hrvatske ranjenike iz bolnice koji su, usprkos ratnom kaosu, bili "uredno obrijani, počešljani, u čistim plavim pidžamama".

"Spominjali ste neke plave pidžamice, na prugice. Kako ste znali da se ne radi o Srbima, već o hrvatskim ranjenicima", podrugljivo je pitao svjedoka odvjetnik Borović.

Svjedok je istaknuo kako mu je bilo važno da se radilo o ranjenicima ili civilima a nije gledao na nacionalnost, te je prigovorio odvjetniku na neprimjerenom sarkazmu.

Predsjedavajući sudac Kevin Parker, upozorio je Borovića da "postaje vrlo nestrpljiv" zbog toga što on umjesto da postavlja pitanja svjedoku, daje mišljenja i komentare o njemu, na što se odvjetnik ispričao. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙